четвъртък, юли 26, 2018

Сръбският патриарх Ириней призова сръбския народ да покаже солидарност с Гърция и да помогне на засегнатите от пожарите в Атика

Таня Илиева

Патриарх Ириней отправи послание към сръбският народ, където подчертава, че,, Сръбската православна църква счита за морално задължение да се покаже реална подкрепа в справянето с последиците от ужасните пожари, които се случиха при братския гръцки народ.

Чухме от новините за човешките жертви и огромни материални щети. С болка в сърцето научихме, че огънят е погълнал повече от 70 души и има много изчезнали хора.

Знаейки, че християнският ни дълг е да споделим болката и страданието на всеки съсед, без изключение, особено на братския гръцки народ, който винаги е давал своята помощ на Сърбия, и особено през 1990 година и по-късно, ние Ви каним да съберем заедно финансова и материална помощ за жертвите на това бедствие.

Скъпи духовни деца, в границите на вашите възможности, организирайте във всяка енория и епархия събирането на помищ, която Светия синод ще предложи на архиепископа на Атина.

Призоваваме всички компании и особено строителните и дървопреработващите дружества да помогнат за изграждането и възстановяването на изгорелите къщи.
Убеден съм, че ние, православните сърби ще разберем болката на нашите братя, за да получат помощ във времето, което ще означава много за хората в нужда, ние даваме нашата благословия. 
Ириней, патририарх на Сърбия.

Стана ясно, че и Румънската православна църква е започнала набирането на средства с цел подкрепа за тази човешка трагедия в Гърция.

Translate