петък, юли 13, 2018

Света Богородица Троеручица

Таня Илиева 


Историята на тази чудотворна икона на Богородица е тясно свързана със съдбата на защитника на Православието и почитанието на иконите преподобни Йоан Дамаскин. През 717 година  император Лъв Исаврянин, когато се възкачил на престола започнал гонение на иконопочитателите. Свети Йоан  живял по това време в Сирия, в столицата Дамаск и бил съветник на халифа. Той водел кореспонденция с многочислените си познати във Византия и в писмата си той изобличавал ереста на  иконобирчеството.

Мъдрите писма на преподобни Йоан Дамаскин докарали до ярост император Лъв, и той решил да го наклевети . По заповед на император Лъв от името на Йоан Дамаскин било написано писмо, в което министърът на халифа предлагал помощ на император Лъв да завоюва Сирия. След което това писмо било изпратено в Сирия на халифа. Той се разгневил и заповядал да отрежат дясната  ръка на Йоан публично на площада.

Вечерта преподобни Йоан чрез приятели отправил към халифа молба, да му дадат отсечената ръка. Владетелят се съжалил и разпоредил да  му дадат отсечената ръка. Преподобният Йоан се помолил пред иконата на Богородица за изцеление със сълзи на очи, така заспал. На сутринта той се събудил и видял, че ръката му е невредима и благодарил на Майката Божия за чудото.
Не след дълго той заминал за Света Гора и приел монашество в манастира на свети Сава Освещени. В знак на благодарност той поръчал да се изработи ръка от сребро и я поставил в долната част на иконата.
Днес иконата се намира в Хилендарския манастир на Света Гора.

Translate