сряда, юли 11, 2018

Пчелата и мухата

Стареца Паисий Светогорски


От опит научих, че в този живот хората са разделени в две категории. Трета не съществува. Всеки човек трябва да принадлежи или в едната категория, или другата.

Първата категория хора е като мухата. Мухата винаги седи върху всичко мръсно. Например, ако в градината има много ароматни цветя, а в ъгъла на градината има мръсотия, тя ще прелети през цялата красива градина и няма да кацне върху нито едно цвете. Тя не спира, докато не стигне до мръсотията, и след това ще се снижи, ще кацне върху нея и ще започне да се рови в нея.

Ако тя можеше да говори и вие я хванете и попитате дали знае къде са розите в градината, тя би ви заявила, че не знае какво е това. Рози в света няма- би отговорила тя.

По същия начин и в живота има хора, които приличат на мухите. Тази категория е от хора, които са се научили да мислят негативно и навсякъде намират мръсотия  и игнорират всичко, което е красиво.

Другата категория хора са като пчелите. Особеността на пчелите е да кацат върху нещо красиво и сладко.

Да кажем , например че в мръсна стая, някой е поставил в ъгъла ваза с цветя. Ако една пчела лети в стаята, тя ще прелети през всичко  мръсно и няма да кацне дотогава, докато не открие поне едно цвете.

И ако хванете пчела и я  попитате къде има боклук или помия, тя ще ви каже, нищо не е забелязвала, затова ето там има хортензии, а там - рози, и още по-далеч- теменужки, има-мед, има захар.... тя ще се окаже ценител на всичко, което е красиво....

Всеки човек е или в категорията на мухата, или в категорията на пчелите и сам решава върху какво да се съсредоточи.
Когато хората идват  при мен и започнат да обвиняват другите, аз им давам този пример и им предлагам  да изберат от коя категория искат да бъдат. Изборът е ясен...... 

Translate