четвъртък, юни 21, 2018

Бачки епископ Ириней,, Православният свят ще реагира на независимостта на Скопие и Украйна"

Таня Илиева

Дебатите и реакциите относно решаването от страна на Светия синод на Вселенската патриаршия за даването на автокефалия на църквите на Украйна и Македония продължават. 

За пореден път Бачкия епископ Ириней, заявява, патриарх Вартоломей няма да вземе едностранно решение относно автокефалията на Украйна и Македония. Той подчертава, че подобно решение ще предизвика съпротива в целия православен свят.

,, Вселенският патриарх е първи почест, а това означава, че е първи измежду равни. Ето защо, Негово Светейшество, ако иска да вземе едностранно и авторитарно решение относно Македония и Украйна, то би било израз на голямо духовно объркване и грешка. Също така това решение ще бъде нищожно от гледна точка върховенството на канона. Ако това се случи под влияние на политически и друг натиск, ще доведе нещата до опозиция и съпротива, не само в славянския православен свят, но в целия православен свят". 

Сръбският епископ също припомня, че искането за автокефалия на Македония и Украйна, против волята на църквите на Русия и Сърбия. 

Translate