сряда, юни 06, 2018

Открит е бронзовия пръст от статуя на император Константин Велики

Таня Илиева


Експерти от Лувър в Париж са направили странно откритие. Те са открили бронзов пръст, който очевидно принадлежи на известната статуя на римския император Константин. Индентификацията на пръста ни помага да обогатим нашето познание за известната колосална статуя на император Константин в Капитолийския музей в Рим, която е една от известните статуи в древността.

Император Константин Велики е може би един от най-важните, но донякъде противоречиви хора в римската история. Той е бил жесток генерал и под негово ръководство той отново е обединил Римската империя и завършил периода на диоклецианското управление от четирима императори.
Константин може би е най-известен с легализирането на християнството в Рим, след като е получил видението през нощта преди битката при Малвийския мост през 323 година. Императорът също бил велик строител и полага основите на град Константинопол, като полага основите на Византийската империя- сила в Средиземноморието в продължение на повече от хиляда години. Той също установява нова династия-Константиновата, която управлява Римския свят до 364 година.

Бронзовият пръст принадлежи на известната статуя на Константин, която е стояла в стария Рим на неизвестно за нас място. Тя отдавна е била разрушена, но на Капитолия в Рим се съхраняват големи парчета от нея. Те са подарени през 1471 година наред с други творби от древния Рим. Главата на статуята от бронз е непокътната и се смята, че това е точен портрет на Константин Велики, но има и експерти, които твърдят, че статуята е на неговият внук Константин Втори.

Пръстът е с дължина 38 см. И как той се е озовал в Лувъра от Рим е тайна. За първи път той попада в каталога на музея през 1913 година и получава номер. Никой не е подозирал, принадлежи на известната бронзова статуя на император Константин в Рим.

Translate