събота, май 05, 2018

Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец




Таня Илиева

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 година. През 1393 под османския напор започнали да взимат, във войската на Баязид Първи момчета от 14-годишна възраст до 18години. Така през 1398 година, когато бил на 14 години, Константинос Морфис, това било светското име на свети Ефрем, за да не отиде войник, напуснал майка си, която била вдовица и седемте си братя и се замонашил в манастира,, Благовещение на Пресвета Богородица". Този манастир се намира в планината Амомон, в Атика, до Неа Макри. Там той се отдал на монашески живот, като много се разбирал с братята от манастира. Така се случило през 1424 година, че османците нападнали манастира и всички монаси били изклани, само монахът Ефрем се спасил, защото отсъствал по това време от манастира. Когато се върнал, той намерил телата на братята и ги погребал. През 1425 на 14 септември, османците повторно нападнали манастира. Този път заловили Ефрем и го измъчвали цели осем месеца и половина. Изтезанията били много тежки. Той бил закачен с главата на долу на едно черничево дърво, което и до ден днешен съществува и от него произлизат много чудеса. Османците прекарали  през корема му дебело запалено дърво, приковали го с цигански пирони за дървото. Това се случило на 5 май 1426 година. 
На 3 януари 1950 година чрез видение на игуменката на същия манастир, който бил вече женски, Макария, той се появил и показал къде са неговите мощи. Думите отправени към Макария във видението били следните:,, Родих се на 14 септември- деня на кръста. И на този ден започнаха мъченията ми. Починах на 42 години".

Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 година. Паметта му се празнува на 5 май, когато е настъпила мъченическата му смърт, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Translate