понеделник, април 09, 2018

Пътят към Емаус

Таня Илиева


В деня, когато Иисус Христос възкръснал и се явил на Мария Магдалина, Мария Яковова и на Петър, двама от учениците Христови, Клеопа и Лука отивали към Емаус, селището се намирало на десет версти от Йерусалим.
По пътят те разговаряли помежду си за събитията, които се случили през последните дни в Йерусалим, за страданията и смъртта на Иисус Христос. Когато започнали да разсъждават за това, което се е случило, Самият Иисус Христос се приближил до тях и тръгнал редом с тях. Но те не го разпознали.
Иисус Христос ги попитал:,, Защо когато говорите за случилото се, сте толкова тъжни?"
Единият от тях, Клеопа, Му отговорил:,, Не си ли от онези, които са били в Йерусалим,  и не знаеш ли за това, което се случи в тези дни?"
Иисус Христос ги попитал:,, Какво се случи?"
Те му отговорили: ,, За това, каквото се случи с Иисус Назарянина, който беше силен пророк в делото и словото пред Бог и целия народ; как го предадоха първосвещениците и началниците наши на осъждане и смърт и Го разпънаха. А ние се надявахме, че е длъжен да избави Израил. И днес е третият ден, от както се случи това. Но някои от нашите жени ни изумиха нас: те отидоха рано на гроба Му и не са намерили тялото Му, и когато се върнаха, те разказваха, че са видели ангели, които казвали, че той е Жив. Когато някои от нас отидоха на гроба и намерихме, това, което са намерили жените, но не сме Го видели".

Тогава Иисус Христос им казал: ,, О, неразумни и мудни сърца, трябва да вярвате всичко, за което са предсказвали пророците! Не е ли трябвало да пострада Христос и да дойде в своята Слава?" И Той, започнал още от Мойсей, да им изяснява всичко казано от пророците за Него в Писанията. Учениците се учудили. Всичко им станало ясно. Така наближили до Елмаус. Иисус Христос поискал да си отиде, но те Го спирали, като говорили:,, Остани с нас, защото денят стана вечер". Иисус Христос останал с тях  и влязъл в къщата и седнали на масата да вечерят. Тогава те го разпознали, но Той станал невидим за тях.
Това било четвъртото явяване на възкресеният Христос. Клеопа и Лука в своята радост започнали да говорят един другиму: ,, Не гореше ли в радост нашето сърце, когато Той ни говореше по пътя и когато ни изясни Писанието?" После станали от масата и въпреки времето, те тръгнали към Йерусалим към учениците. Когато те се върнали в Йерусалим, те влезли в дома, където били се събрали всичките апостоли, с изключение на апостол Тома. Всички те посрещнали радостно Клеопа и Лука и казвали за възкресението. Клеопа и Лука разказали за всичко, което се случило на свой ред по пътя за Емаус.
  

Translate