петък, април 20, 2018

От икона на свети архангел Михаил изтича миро

Таня Илиева


На няколко километра от град Трикала, в сянката на планината Метеора, се случва едно необикновено събитие: от иконата на свети архангел Михаил, реставрирана преди пет години от иконописеца отец Панайотис Пефкис, тайнствено пробляскват капки от масло, които не  променят иконата.
Свещеникът, иконописец, е почуствал страхопочитание, когато е видял за първи път капките. Той незабавно е започнал да се моли на Бог.
Той се страхува да разспространява това, страхувайки се, че хората биха могли да разберат погрешно,, посланието" на Господ. Ето какво разказва той за това явление:,, Иконата на архангел Михаил е точно копие  от школата,, Хрисолора". Преди пет години завърших иконата. Изненадващо, в един момент разбрах, че дървото на иконата започва излива масло. Прекръстих се и почистих капките с памук. Страхувах се изображението да не бъде унищожено. Тогава не мислех за нищо друго. Маслото продължаваше да тече. Има мирис на бонбонено масло, което  свети и има кехлибарен цвят. Любопитно е, че докато се излива, то не унищожава цветовете на иконата. Понякога тече от лицето на архангела, понякога от ръцете, винаги от различно място. Нямам обяснение как се случва това и го виждам като послание от Бог. Помолих химик да си каже мнението, но той не можа да даде конкретен отговор".

Тъй като маслото продължава да се излива от иконата, свещеникът иконописец има намерение да потърси експертни съвети. Той не говори за чудо, а говори за Божие послание, насочено към укрепване на вярата на хората.

Отец Панайотис Пефкис е роден в Неа Пефки, Трикала, преди 61 години. Произхожда от семейство на свещеник, той е получил възпитание си в гръцките традиции и християнството. Той е завършил Атонската академична школа, където е изучил изкуството на иконописта от монаха и професор Йоан Врана, един от най-известните и отлични познавачи на византийската иконопис. След това учи във Висшата академия в Солун и през 1979 година завършва образованието си, и се завръща в родния си град Трикала. Женен има трима сина. През 1980 година той е бил ръкоположен за дякон, а през 1982 година за свещеник в енорията Свети Антоний, село Порапотамос, където служи като свещеник.

Translate