сряда, март 21, 2018

Църквата под небето

Таня Илиева


На остров Лимнос на върха на планината се намира един параклис, който е уникален и единствен в света със своята архитектура. Той е разположен  в пещера и няма покрив. Нарича се,, Света Богородица Какавиотиса" на планината Какавос, която се намира в близост до село Земата, на 4 километра от пристанището наречено Мирина.

Параклисът се предполага, че е построен през 1300 година от  монаси, които водели отшелнически живот, до днешни времена това място е тихо и спокойно и невероятно красиво. През 1305 година е било място населено и собственост на Великата Лавра, това е място предпочетено от монасите от манастира,, Свети Евстратий", като място за уединение и защита от османските  набези. Под скалният балкон отшелниците построили малък храм, за да може да се отслужва светата литургия.

През годините монасите намалявали, а когато последния от тях решил да напусне остров Лимнос и да отиде на Света гора, поверил на едно от семействата чудотворната икона на Пресвета Богородица. След това според легендата монахът влязъл  в морето, разтворил расото си, което се превърнало на лодка и отплавал  за Атон. Нови монаси не са заселили мястото, и то остава като място за посещение. Малката църква оживява само на светли вторник след Великден, когато се изнася иконата на Пресвета Богородица Каковиотиса.      

Translate