сряда, януари 31, 2018

Любопитно:Къщата на Иисус Христос в Назарет

Таня Илиева 


Археолозите от университета в Рединг през 2009 година намерили в град Назарет,недалеч от базиликата на Благовещение,стара постройка,за коята се смята,че е къщата на Иисус Христос.

Британският учен Кен Дарк е съобщил за намирането на дома на Иисус Христос.За ориентир за разкопките е послужил стар текст,датиран около 670 година наричащ се,,За светите места".Това е документ,който съдържа описание на местността и карта,показваща местоположението на дома на Иисус Христос.Това описание е дадено от абат Адамон,подкрепено с думите на франкският епископ Аркулф,които пребивавал дълго време в Светите земи.

  
В произведението се разказва,че къщата е разположена под една голяма византийска църква посветена на Благовещение. Разкопките били проведени на територията на манастира на сестрите от Назарет,който е отбелязан на картата и е споменат в описанието.В хода на работата били намерени две гробници, между тях,скромен дом датиран от 1 век,състоящ се от стаи и стълби.Еврейските семейства,като правило са вярвали,че материали за строеж не трябва да бъде нечист.В дома бил съхранен част от пода.Тогава археолозите установили,че това жилище било укрепено във византийски стил.     
  

Translate