понеделник, януари 29, 2018

Любимата икона на папа Франциск е реставрирана

Таня Илиева


На 24 януари Ватикана показа снимка на реставрираната икона,,Спасение на римските граждани".Иконата е във византийски стил рисувана на кедрова дъска,и тя се намира в капелата Паулина в базиликата Санта Мария Маджоре.Тази икона е много почитана от гражданите на Рим и е показана вчера 28 януари на специалната меса отслужена от папа Франциск в базиликата.

Известно е,че папа Франциск е излязал от Ватикана рано сутринта след избирането му за папа,за да се помоли пред иконата,на която е изобразена Божията Майка в син покров,държаща в ръцете си младенеца Иисус,който пък държи златна книга в ръцете си.Винаги преди пътуванията си зад граница папа Франциск ходи в базиликата да се моли преди тази икона  и оставя пред реликварият букет бели рози.

Директорът на Музея на Ватикана Барбара Джата разказва,че реставрацията на иконата е позволила да се разкрие цялата красота на лицето на Дева Мария и на Иисус Христос,също и блясъка на златните дрехи на Младенеца и синята  туника на Богородица.

Реставрацията също  е помогнала на учените да могат да научат историята на иконата,чиито произход се оспорва.Преданието гласи,че тя е рисувана от свети апостол и евангелист Лука.Традицията е свързва с Йерусалим през 5 век.За пресата госпожа Джата разказва,че истинската история, затова кога е рисувана икона е някъде между 11 век и 13 век.

След почистването на изображението и отстраняване на проблемите,които са били свързани с предишни реставрации,реставраторите са изготвили нова витрина,където да бъде изложена и при нужда да бъде транспортирана за различни религиозни празници.

Иконата е известна още като света Богородица Снежна.

Translate