петък, декември 29, 2017

Манастира Кутлумуш

Таня Илиева
Манастирът Кутлумуш се намира югозападно от Карея.Той е бил създаден около края на 13 век от Константин,син на Азедин Втори от семейство Кутлумуш.Майката на Константин била християнка и тя дала името на сина си.През 1334 година към манастира бил присъединен манастира Филаделф и през 1428 манастира Алипиу,съхранен и до наши дни като Келията Свети Апостоли,към който се отнася и крайбрежието Калиарги.
През 1766 година като монах е пребивавал и александрийският патриарх Матеос.Той го възстановил със собствени средства и след смъртта си оставил цялото си състояние.През 1857 година е имало унищожителен пожар.Друг пожар,през 1870 година също нанесъл вреди.
Катедралният храм е посветен на Преображение Господне.От ляво на централната сграда е построен параклисът на Пресвета Богородица.Голяма художествена ценност са иконостаса  и светините на манастира: левия крак на света Анна,лявата ръка на Григорий Богослов,част от мощите на свети Пантелеймон,челюстта на свети Харалампий.
Сред светините на манастира са икона на 200 година, също икона подарена от Алексей Комнин,която се изнася на празника 6 август за всеобщо поклонение.     

Translate