сряда, декември 27, 2017

Свети първомъченик и архидякон Стефан

Таня Илиева

Според книгата,,Деяние на апостолите",Стефан бил заедно с още шест души избран от апостолите за дякон за поддържане на реда и справедливостта при разпределяне на ежедневното подаяние.Избирането на дякони е прозлязло поради възмущението на християните от гръцки произход при раздаването на помощите за християнската общност.
Самият Стефан бил от еврейски произход,прекрасно владеещ гръцки език и носещ гръцко име.
Както е видно от Деян 6:8 задачата на свети Стефан не се е ограничавала до служението дадено му от апостолите.Той като апостолите проповядвал в Йерусалим словото Божие и бил изправен пред съда и спорил с представителите на властта. Речта му била дълга и пламенна.
За това си действие той бил пребит с камъни.Преди смъртта му Господ се явил, думите на Стефан били следните:,, и аз виждам небесата и Сина Човечески,който седи отдясно на Отца си".Тези думи били приети като богохулство и слушащите го си запушили ушите и закрещели като,,се устремили към него,и го извели извън града и го пребили с камъни".Стефан в смъртният си час помолил Христос да приеме духа му и като се молил за убийците си.В Деян8:2 се говори за погребението и големият плач над Стефан.  

Translate