събота, октомври 28, 2017

На този ден: Битката на Милвийският мост




Таня Илиева
На 28 октомври 312 година,след  видението на император Константин Велики се е състояла битката при Милвийският мост.Решаващото сражение е било между войските на император Константин и Максенций.След тази битка Константин е станал едноличен владетел на Римската империя, като значението за останалия свят е,че довежда до узаконяването на християнството  и превръщането му  в държавна религия.
Константин след смъртта на Галерий през 311 година заедно с Максенций,Максимин Дая и Лициний е един от Тетрархията,т.е. има четирима императори и  управлява главно Галия и Британия.Максенций също като Константин е син на император и иска да има повече власт,нещо което води до борба за надмощие.
Войската на Константин наброява по това време 40 000 войници в Италия.Максенций пък има на разположение преторианците и 120 000 войници.
За видението на Константин вечерта преди битката има много описания.Например Лактаций пише следното,че след съня си Константин е наредил да се сложат кръстове на щитовете на неговите войници,като символ на Иисус Христос.
Евсевий Кесарийски пише,че войската и Константин са видели на небето по обед един кръст,които бил от светлина намиращ се над слънцето с думите„Под този знак ще победиш“.Знакът не бил много ясен на Константин и затова в нощта   преди битката имал видение: самият Иисус Христос му се явил заедно с  думите и нареждането те да се поставят като знак за победа и закрила.За целта се произвело едно знаме в кръстовидна форма с христограм.Войниците изрисували на щитовете си също христограм.
Битката се е състояла на 28 октомври 312 година.Константин е победител с една армия,която по-малка от тази на Максенций,който се удавя в Тибър и така Запада има единствен господар.
Последиците от тази битка са,че води провъзгласяването на Миланският едикт от двамата императори Константин и Лициний.Едиктът провъзгласява  равенството на християнството с другите религии.

Translate