петък, октомври 13, 2017

Атонските светии: Патриархът, който пасеше стадото

Таня Илиева

Светителят Нифонт живял през 15 век.Той се родил в семейство на богати и добродетелни хора.Баща му,Мануил е бил на длъжност първи съветник при морейският деспот  Тома Палеолог.
От ранно детство Нифонт се лишавал от детските игри,за да изучава Светото Писание и светите отци,така че на дванадесет години знаел чина на богослужението.Имал остър ум,който предизвиквал възхищение при учителите,но той се стремял към подвизите на монашеството и жадно четял житията на светиите.Веднъж той срещнал монах на име Йосиф и той поговорил с него,като го последвал без да се обади на родителите си.

Пристигнал в Епидавър,той чул  за един отшелник на име Антоний и тръгнал към мястото,където бил.Той се възхитил на подвижника и неговият живот.Антоний го предупредил за трудностите на отшелническият живот, той със сълзи помолил за разрешение да остане да живее под неговото ръководство.
Така получил послушание за калиграфство и с жар се посветил на аскетическите подвизи.Той безмълвно се молел и слушал стареца и се стараел да му подражава в ангелският живот.Антоний скоро го подстригал под името Нифонт(светското име на светителя е Николай).След което той удвоил подвизите си, ограничил празните думи,не слушал смях,той винаги плачел,когато четял духовните книги.Не след дълго Антоний починал и на Нифонт му се наложило да търси друг старец.Той чул за един мъдър и добродетелен старец монах на име Захарий,който се бил заселил в град Агра, и побързал да отиде при него и да го помоли да му разкаже за живота на Света Гора.

Това били годините на Фераро-Флорентийската уния, и на много от монасите не им било до безмълвие.Свети Нифонт последвал стареца Захарий в областите Аскалон и Крогия в Албания,за да  утвърдят  хората в православната вяра.Деспот Георги Кастриотис станал духовно чадо на Захарий и така монаха се заселил в двореца.Скоро бил извикан в Константинопол  и това предизвикало силни вълнения в християните.Двамата се скрили в планината, а когато вълненията стихнали,те се отправили към Охрид и се поселили в манастира на Света Богородица.

След смъртта на охридският архиепископ Николай,на негово място бил избран Захарий.След неговата хиротония Нифонт поискал благословение да отиде на Света Гора,за да намери там покой.Старецът упрекнал своят духовен син,че иска да го остави в момент, когато той се нуждае от неговата подкрепа.През нощта, когато  той останал да се моли,за да узнае божията воля,му се явил един ангел и казал на Захарий да пусне ученика си  на Света Гора.
Нифонт се поселил първоначално във Ватопед,където видял много благочестиви монаси.След това се отправил към Карея.Там на Нифонт му било казано от монаха Данаил,че той е слушал за добродетелите му и отдавна е искал да го  види, преди да умре, и му казал да не пази само за себе си мъдростта,която е събрал в душата си .След това преподобният Нифонт започнал да наставлява останалите монаси, предизвиквайки възхищение у тях, докато го слушали те забравяли за всички неща,които ги заобикаляли .
След това той посетил Кутлумуш и Пантократор, после се поселил в една пещера заедно с други подвижници в много сурови условия.По молба на отците от Великата лавра свети Нифонт останал в обителта и духовно наставлявал другите монаси.

Окончателно се заселил в манастира Дионисиат и приел схимата.Ръкоположението в презвитерски  сан било  повод към нови духовни подвизи.

Когато починал митрополит Партений в Солун,първенците на града,осведомени за светостта на Нифонт, поискали той да заеме катедрата на епископ.Изпратили една делегация в Дионисиат, да го убедят да приеме това място.
Той отстъпил пред молбите на хората и приел да бъде техен епископ,който се грижел да бъдат добре поверените му хора.
Господ предначертал още повече да се издигне-той заел катедрата на Константинополски епископ.След време той се оттеглил на покой, и се отправил към Адрианопол,от където той бил извикан да просвещава и обгрижва народа на Румъния.Свети Нифонт се смята там за спасител на православието.Към него имало безгранична благодарност и любов за всичко което е направил.След 40 години на неуморен труд той се върнал в манастира Дионисиат.Скромен и тих той бил пример за останалите монаси.Послушанието му било да се грижи за животните, а през нощта трябвало да наблюдава от една скала за приближаващи пирати.Всичко това той изпълнявал с необикновено смирение.


Една нощ на игумена на манастира се явил небесния покровител на манастира Дионисиат свети Йоан Предтеча и казал,че това е бившият патриарх на Константинопол.
След всичко това светията пожелал да остане в манастира до края на дните си. Там той живял до смъртта си още 13 години и починал на 11 август 1515 година.

Translate