петък, септември 08, 2017

Любопитни факти за Рождество Богородично

Таня Илиева

  1. Рождество на Пресвета Богородица е първият празник след началото на църковната година.
  2. Коптската православна църква празнува Рождество  на Пресвета Богородица през месец май или по точно на 9 май.Коптската църква не е приела решенията на Халкидонският събор и така отпаднали от Църквата, а самото решение са си го приели независимо от останалия християнски свят.
  3. В Евангелията нищо не е споменато за Рождество Богородично . Основно се черпят сведения за нейното рождение и за нейните родители от Протоевангелието на Иаков, което е написано в периода 2-3век.
  4. Нещо общо между православни и римокатолици е преданието за дома,където е родена Дева Мария.
  5. Дева Мария произхожда от свещенически и царски род. Майка и света Анна произхождала от коляното на Аарон, а Йоаким от рода на цар Давид.
  6. Римокатолиците считат,че Дева Мария е зачената непорочно(Догмата за непорочното зачатие на Дева Мария),но православните не са съгласни с това. Има нещо общо между православни и римокатолици и това е тропара на Рождество Богородично.
  7. Родителите на Дева Мария са изобразени на гербовете на градове като:Кобрина(Беларус),Сакт Анена(Германия), Яхимов(Чехия)
  8. 8 български царици са носили името Мария.
  9. Има остров намиращ се близо до Тасмания,който е наречен на Света Богородица.
  10. Съпругата на император Лъв Трети също носела името Мария, през 718 година получава титлата августа,титла носена от римските императрици.
  11. Съпругата на цар Иван Владислав, последната българска царица на Първото българско царство се е казвала Мария. Тя имала 11 деца -6 момичета и 5 момчета.


Translate