сряда, септември 06, 2017

На този ден:6 септември 1883 година Търновската конституция е възстановена от княз Александър Батемберг

Таня Илиева

На 6 септември 1883 година княз Александър Батемберг възстановява суспендираната от него през 1881 година Търновска конституция. Със суспендирането на Търновската конституция на 27 април 1881 година се установява т.нар режим на пълномощията . Княз Александър не е бил съгласен с текста на конституцията, намирал я за много либерална и ограничаваща властта на монарха. Намира опора в консервативните кръгове на политическата общност и влиза в пререкания с управляващата тогава Либерална партия.

На 6 септември 1883 година той е принуден да възстанови Търновската конституция.

Кой е княз Александър Батемберг?Роден е на 5 април 1857 година във Верона,тогавашното кралство Ломбардия-Венеция, като Александър Йозеф фон Батемберг. Той е  син на принц Александър фон Хесен Дармщат и графиня Юлия фон Хауке. Княз  Александър Батемберг е племеннник на съпругата на император Александър Втори Романов, императрица Мария Александровна.

Князът получава военно образование в Потсдам и участва като офицер в Руско-турската война(1877-78).Става български княз в периода 1879-86 година.Приема Съединението на княжество България с Източна Румелия като лична кауза  и заслуга. По време на Сръбско -българската война лично командва войската.

Translate