четвъртък, март 30, 2017

Архимандрит Ефрем : Благодаря на гръцкото правосъдие


Таня Илиева

На 21 март 2017 година приключи едно от знаковите дела в Гърция , делото ,, Ватопед " .  Дело , което беше във фокуса на вниманието на обществеността в Гърция в продължение на няколко години . Делото беше свързано със заменки на земи пренадлежащи на манастира Ватопед и конкретно със земите около езерото Вистонида . Като в края на 2011 година игуменът на Ватопед беше арестуван и прекара три месеца в затвора ,,Кориталос " и впоследствие освободен под гаранция на стойност 300 000 евро . За да се стигне до оправдателната присъда , която го оневини .

Игуменът на Ватопед , архимандрит Ефрем след края на делото даде своето първо интервю . Въпросите зададе журналистката от вестник Реал Анна Кандили 
- Какви са  последствията  от съдебният процес за Ватопедския манастир и за Света Гора - Атон ?

-Там , където е Бог , има скърби и Кръст . Това не е първия път , когато Църквата и Света Гора са подложени на изпитания . Ако вие се върнете в историята , ще видите ,че така е ставало винаги . Атон се явява като място за духовен и телесен подвиг , а не като място за самоуспокоение . Света Гора е място на една непрестанна борба за издигането на нашата душа . Скърбите и Кръста са необходимата цена , която човек плаща , за да изпита своята вяра и да има упование за възкресение . Това се отнася за всички . 

Днешната борба е трудна , но води човек към свръхестественият свят на Христос . Без подвига , без изпитанията не можем да се умиротворим . Само Бог решава кога и колко да бъдем изпитани .

Аз не искам , да си помислите ,че изпитанията , които ние сме преживели са ни накарали да се почустваме обидени и наранени , ние получихме такива сили , които ни направиха неуязвими . Напротив всеки от нас , Атон като цяло , се сблъскахме с недостатъците на този свят . Но , въпреки всичко ние продължаваме да славим Бог . 

Аз казах още веднъж след като беше произнесена оправдателната присъда : благославяме всички и се молим за всички . Ние се борихме и тази борба беше страшна , но в нашите души остана място за човешките страсти .

- Съдът прие решение , според което  езерото Вистонида и крайбрежните територии са собственост на държавата . Това как ще го коментирате ?  

- Нашият манастир , и Атон в цялост , Вселенска патриаршия и всички Поместни църкви са твърдо убедени в това , че тези земи от древни времена принадлежат на манастира , а не на някого които е смъртен .... Това го е признала гръцката държава през последните сто години три пъти с официални решения на правителствено ниво . В такъв случай сме длъжни и е наш дълг да продължим съдебната битка , за да се възстанови справедливостта . 

Историята е показала ,че именно държавата се опитва винаги да превземе имуществото на Църквата и на манастирите , а не Църквата и манастирите да посягат на държавната собственост . Във всеки случай , църковното и манастирското  имущество служи за потребностите на нуждаещите се . И в този случай е така .

- Как ще действа Ватопедският манастир за в бъдеще  ?

- Манастирът  ще продължи със своите благотворителни и духовни дейности , които не са преставали никога , а напротив усилвали са се . Все някога ще стане ясно в какъв мащаб са . Трябва да отбележа , че нашият манастир следва преданието и изпълнява работата , която са изпълнявали нашите предшественици .

- И все пак какво е    било   т . нар. ,,  ватопедско дело "?  


-  За нас беше нашият кръст , както ви казах . Аз няма да коментирам другите аспекти на делото . За нас е достатъчно , че в краят на краищата справедливостта  възтържествува . Позволете ми днес да благодаря на цялото гръцко правосъдие , като цяло , не защото бяхме оправдани , а защото в продължение на две години , с благоразумие , абсолютен  професионализъм и справедливост му се удаде да разреши такъв сложен въпрос 

Translate