сряда, март 29, 2017

Завършен е първият етап от паметника на Романови в Дивеево

Таня Илиева


Работата по паметника на император Николай Втори и неговото семейство върви по график . В момента е завършен първият етап от неговото строителство - паметника е изработен от глина и се нанасят последните корекции , за да продължи работата с бронза .

В работната група влизат представители на фондацията ,, Свети Василий Велики" , митрополията на Нижни Город , която е инициирала строителството на паметника на територията на Свято- Троицкия Серафимов - Дивеевски манастир . 

Приемането на паметника от специалната комисия в състав митрополита на Нижни Город и Азмас Георгий и Константин Малофеев учредител на фондацията ,, Свети Василий Велики " е планирано​ за 10 април 2017 година.

Монументът ще бъде монтиран на катедралният площад на манастира през месец август 2017 година . Автори на паметникът са Ирина Макарова и Иля Глазунов . 

Преподобни Серафим Саровски и императорското семейство  са свързани .  Император   Николай   Втори е инициирал канонизацията на преподобни Серафим Саровски през 1903 година . Тогава  се  е  сбъднало предсказването  на   преподобният   за  това , че ,, посред лято ще се възхвалява Възкресението на Иисус Христос " . Императорската фамилия е участвала в прославлението на преподобни Серафим Саровски заедно с стотици хиляди хора . 

Семейството на император Николай Втори Романов е канонизирано на 20 август 2000 година с решение на Руската православна църква и паметта им се чества на 4 юли , те са причислени към новомъчениците и изповедниците Руски , знайни и незнайни .


Стойността на паметника е 16 милиона и 165 хиляди рубли .

Translate