петък, март 17, 2017

Изложба на реликвите от катедралата Сент-Шапел


Таня Илиева 

В Москва в изложбената зала на Патриаршеският дворец в Кремъл съвместно с Центъра за национални паметници на Франция с помощта на посолството на Република Франция , представят изложбата ,, Людвик Свети и реликвите на Сент - Шапел " Тя е проект които трябва да даде знания за великите достижения на френската средновековна култура .
Главната фигура на изложбата е Людвик Девети Свети , които е оставил ярка диря във френската история  като един от най- знаменитите френски крале . Той бил считан за идеалният  господар , въплътил в себе си средновековните представи за справедлив християнски крал . Участник  в  кръстоносните  походи  , защитник на Светата земя , строител на храмове и манастири , той покровителствал изкуството и науката , които при неговото управление достигнали до небивал разцвет и се разпространили в цяла Европа . 

В изложбата са показани неповторими шедьоври на готическото изкуство свързани с епохата на Людвик Свети . Голяма част от тях са изложени за първи път в Русия - в това число , и витражи от катедралата Сент - Шапел и уникални предмети от най- известните музеи във Франция , като Лувъра , Националният музей за средновековието в Клюни , също и някои провинциални музеи , също има и ръкописи и документи от Националната библиотека и Националния архив на Франция . В изложбата също участва и Националния Ермитаж , които представя великолепни  емайли от Лимож и произведения от слонова кост . 
Един от централните експонати на изложбата е реликварият на Трънения венец , изработен през 1806 година и сега съхраняван в катедралата на Парижката Света Богородица . Тръненият венец на Спасителя бил придобит от Людвик Свети през 1239 година  заедно с други реликви свързани със Страстите Христови . 

Реликвите свързани със Страстите Христови , превърнали френският монарх от династията на Капетите  в най - християнския крал . В течение на годините Людвик събрал около 20 от най-важните реликви свързани със Страстите  Христови - частица от Кръста Господен , камък от гроба Господен , копието на стотника Лонгин и други . За тяхното съхранение била построена Светата катедрала - Сент - Шапел , като драгоценен реликварий от камък , един шедьовър на готическото изкуство , притежаваща най- големия и пълен ансамбъл от витражи през 13 век . 
Витражите от Сент - Шапел , са демонтирани през 19 век и съхранени в Центъра за  национални паметници , те заемат също  централно място в изложбата . Тези великолепни образци на витражното изкуство тепърва ще покорят Франция и по време на изложбата под старинните сводове на Патриаршеския дворец ще засият . Одухотворената  живопис върху стъклото , разказваща ни за библейските истории , за човечеството , за сътворението на света до Възкресението на Иисус Христос,позволява на този които я разглежда да се докосне до човека от Средновековието ,  да   покаже неговата представа за  красота   , святост и  природната сила  . 
На изложбата са представени : статуята на свети Людвик от Музея в Клюни , дъщерята на краля Изабел и статуята на Света Богородица от Лувър . 
Също може да се види Евангелието което се използва  по време на службата в катедралата Сент - Шапел . 


 Трънения венец на Иисус Христос  е откупен през 1239 година от крал Людовик за огромна сума пари от император Балдуин Втори . От Константинол той бил пренесен  с тържествена процесия в Париж . През 1806 година майстор Жан - Шарл Кайе изработил реликварият , изработката е от позлатено сребро и кристал . 


Реликвария с изображение на Христос в  Славата   си , Разпятието и светии . Изработен от дърво , мед , непрозрачен емайл , обков , резба , гравюри , позлата .
 част от диптих с изображения на Страстите Христови 
Людвик Девети и кралица Маргарита Прованска се качват на кораб , миниатюра от ръкопис 
Евангелието от катедралата Сент - Шапел , обкова е с изображението на Разпятието 
Връх на посох с изображение на сцената на Благовещение 
                                         
   Корона - реликварий   изработена  в    периода 1260 година - 1280 година , от сребро , скъпоценни камъни , кристал , перли , злато.
                    Чудото на Людвиг Девети 
                             пергамент 
             Света Богородица с младенеца 
             изработена от слонова кост , дърво 
             от зелена и червена  боя  
                     
                       Людвик Девети раздава
                        правосъдие 
                                         


 


                                        

Translate