сряда, април 13, 2022

Монах или престъпник ?


 Таня Биринджиева 

През 2010 година в храма,, Свети великомъченик Георги Победоносец,, в град Тирнауз в Кабардино-Балкария монашески подстриг приел Андрей Головко, в миналото разбойник и убиец, който съдът бил осъдил на 20 години затвор.
Бившият затворник Андрей Головко с мъка пристъпвал, когато го подстригвали за монах, но прага на храма престъпил сам.
Головко записва всеки ден от живота си в течение на години, намиращ се в последен стадий на рак. Болката била по цялото тяло и сълзи се стичали от очите му. Но Головко не пропуснал нито един ден от дневника си. Той винаги славел Бога и благодарял за болката си,, Господ ми я е изпратил за моето спасение,,.
Всеки ден той четял утринното  и вечерното правило-500 пъти молитвата,, Господи Иисусе Христе, помилвай ме мен грешният,,
Той пише в дневника си:,, Даже не знам, как щях да живея без Бог и свещеника. По скоро, като мръсно и озлобено животно, щях да умирам, правейки на всички злини и беди, озлобявайки целия свят. Благодаря ти Боже, затова че ме прероди отново,,
Той считал болката от рака като дар от Бога, която му е дадена за вразумяване,, И Господ изпълнил неговото желание да бъде подстриган за монах. Монашеското му име било Тадей в чест на свещеномъченик Тадей.
Скоро след това монах Тадей се върнал в дома си при майка си. По местоживеенето си той получавал необходимите лекарства -инсулин и обезболяващи средства. Свещеник посещавал няколко пъти Тадей, направил водосвет, изповядал го, причастие го. Месец и половина след като бил подстриган за монах на 1 март 2010 година той починал. Свещеникът дошъл да го опее, но майката на разкаяният  убиец не позволила да се направи това в храма. Монашеският чин на погребението бил направен в моргата. Близките на починалия отказали да признаят монашеското му подстригване, затова облачението му било тайно положено в гроба.
Разбойник или монах. Това ще реши Бог. Аз се надявам на Божията милост към душата на монах Тадей и към нас грешните.

Translate