понеделник, януари 18, 2021

Какво е хула против Светия Дух


 Блогът на Таня Биринджиева


Богохулството срещу Светия Дух е упорито и умишлено отхвърляне на спасителната Божия благодат в нейното очевидно действие за човека.
Иисус Христос  казва това, след като го обвиняват фарисеите , че Той със силата на князът на тъмнината гони бесовете. Хулата срещу Светия Дух е отхвърлянето от човека на очевидното действие на Божествената благодат. Терминът,, богохулство" може да бъде дефиниран най-общо като ,, неуважение". Ние прилагаме този термин към такива грехове, като  проклятие към Бог или съзнателно оскверняване на неща , които са свързани с Него. Това се отнася  и за приписване на зли дела на Бог или отхвърлянето на Неговата добрина.
Този случай на хула е специален и е описан в Матей 12:31. Този текст описва как фарисеите, виждайки неопровержими доказателства, че Иисус върши чудеса със силата на Светия Дух, вместо това твърдят, че посредством Сатаната(Матей  12:24) . В Марк 3:30 Иисус Христос е изключително конкретен относно  какво точно са направили, за да извършат ,, богохулство против Светия Дух". Това богохулство е свързано с обвинението към Иисус Христос(лично ,по време на неговото прибиваване на Земята) в извършване на чудеса с помощта на демони. Има и други примери за хула против Светия Дух, например в случая с Анания и Сапфира описано в Деяния 5; 1-10, но обвинението  срещу Иисус Христос е непростимо богохулство. Този конкретен непростим грях срещу Светия Дух обаче не може да се повтори днес.
Единственият непростим грях днес е грехът на продължаващото неверие. Няма прошка за човек, който е умрял в неверие. Йоан 3:16 ни казва:,, Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине всеки, който вярва в Него, а да има вечен живот." Единственото условие, че някой няма да може да получи прошка, е отсъствието му сред онези, които са вярвали в Него. Иисус Христос казва:,, Аз съм пътят  и истината и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен( Йоан 14:6). Да отхвърлиш този единствен начин за спасение означава да се осъдиш на вечността в ада, тъй като очевидно е непростимо да откажеш единствената прошка.
Много хора се страхуват, че са извършили някакъв грях, който Бог не може или няма да прости, и чувстват, че за тях не остава надежда, независимо какво правят. Няма нищо по-добро за Сатаната от това да ни държи под влиянието на това погрешно схващане. Истината е, че ако човек има този страх , той трябва само да се обърне към Бог, да признае греха си, да се покае и да приеме Божественото обещание за прошка( 1 Йоан  1:9) Този стих ни уверява, че Бог е готов да прости всеки грях- колкото и отвратителен да е той- ако дойдем при Него с покаяние.
Ако днес страдате под тежестта на вина, Бог чака с отворени обятия, с любов и състрадание да дойдете при Него. Той никога няма да разочарова или остави без прошка онези, които я искат.

Translate