неделя, септември 13, 2020

Въздвижение на Светия Кръст Господен


 Таня Биринджиева

Езическите римски императори направили опит да унищожат напълно в човечеството спомените за свещените места, където нашият Господ Иисус Христос е страдал за хората и възкръснал. Император Адриан заповядал да се покрие Голгота и Гроба Господен с пръст и да бъде издигнат храм на езическата богиня Афродита и също статуя на Юпитер. На това място са се събирали езичници и извършвали идолски жертвиприношения. Но 300 години по-късно , по Провидение Божие, скъпите за всеки християнин места за поклонение- Гроба Господен и Животворящия кръст са били преоткрити от християните и отворени за поклонение.
Това се случило при равноапостолния император Константин Велики, първият от римските  императори, който прекратил преследването на християните. Император Константин Велики, след победата си през 312 година на Максенций, владетелят на западната Римска империя, и над Лициний владетелят на източната част на империята, през 323 година става суверен владетел на обширната Римска империя. През 313 година той издава Миланския едикт, според който християнската религия е легализирана и преследването на християните в западната част на Римската империя спира.
Цезарят Лициний, въпреки че е подписал Миланския едикт, за да угоди на Константин продължава да преследва християните. Едва след неговото поражение указът за религиозна търпимост влиза в сила и в източната част на империята. Константин , равният на апостолите, който с Божията помощ печели победа над враговете в три войни, който е видял на небето Божия знак,, Под този знак ти ще победиш" изпраща майка си императрица Елена в Йерусалим, за да намери Кръста Господен. Тя го намира и издига храмът на Възкресението. Така на 13 септември 335 година той е осветен. На 14 септември 335 година е отпразнуван първия празник на Въздвижението на Честния и Животворящ Кръст Господен и така до наши дни. 
На 14 септември се припомня и едно друго събитие, свързано с Кръста Господен-завръщането му от Персия след 14-годишен плен обратно в Йерусалим. По време на управлението на византийският император Фока персийският цар Хозрой Втори победил гръцката армия  и ограбил Йерусалим и взел в плен Животоворящия Кръст Господен и светия патриарх Захария. Кръстът останал в Персия в продължение на 14 години и само при император Ираклий, който с Божия помощ побеждава Хосрой и сключва мир със сина на последния, Сироес, християните си връщат светинята - Кръста Господен. Триумфално е донсен Животворящият кръст в Йерусалим. Император Ираклий, облечен в порфир и корона, носел Христовия кръст към църквата на Възкресението. Патриарх Захария вървял до императора. На портата, където се изкачвала Голгота император Ираклий спрял и не могъл да продължи, патриарх Захария му обяснил, че трябва да свали короната и порфира и да облече прости дрехи.

Translate