четвъртък, април 16, 2020

Велики четвъртък

Блогът на Таня Илиева

Сред дните на Страстната седмица Велики четвъртък заема специално място. На този ден Църквата припомня Тайната вечеря на Господ Иисус Христос със Своите ученици-апостолите. На Тайната вечеря Спасителят е установил основното Тайнство на нашата вяра- Тайнството Евхаристия или Причастие, по време на което под формата на хляб и вино всички вярващи приемат Христовите Тяло и Кръв.
Без общение, Светата Църква ни учи, че няма истински християнски живот, тъй като в това Тайнство се случва най-пълното, изключително възможно благодатно съединение на човека с Бога.

Последната вечеря на Христос е станала в деня преди честването на старазаветната Пасха. Ереите отбелязвали този празник в памет на чудотворното изселване от Египет, където били поробени 400 години.
Подобно на други събития от старозаветната история, празникът на еврейската Пасха е имал образователно значение. Той подготвял хората за приемането на истински Великден, истинското спасение от робството на греха и смъртта. Такова спасение е трябвало да бъде донесено на хората от Божия Син- новозаветното агне, убито за греховете на света. Толкова голямо  и дълбоко е било падението на хората, че само Самият Бог, приемайки доброволно падналата човешка природа, можело да спаси човеците. 
Господ сам ни учи в Тайнството на Евхаристията, така че всеки, който вярва в Него, може да постигне основната и единствена цел на живота си- да участва в Божествената любов, да участва в Самия Божествен.
Тайната вечеря започнала с умиване. Синът Божий, Създателят на света, извършва обреда, който традиционно се извършва от роби: Той мие краката на апостолите. Учениците му били изумени от действията на своя Божествен Учител. Те мълчали през цялото време. Само апостол Петър, емоционален човек, не могъл да сдържи емоцията си.
,, Боже мой!- възкликна Петър:,, Миеш ми краката?" С този пример Господ е показал не само любовта си на учениците, но и ги учи на смирение- за да не считат това за унижение за себе си да служат на ближните си.
И днес, на Велик четвъртък, понякога се извършва ритуал на измиване на краката по време на епископската служба. В края на Литургията, докато се чете Евангелието за измиването на краката, епископът, в памет на смиреното Христово деяние, той мие краката на свещениците.
След умиването и прощалният разговор с ученците си Христос разчупил хляба и, като го благословил, го дал на апостолите с думите :,,  Това е Моето Тяло, което е дадено за вас; направете това в моя памет."
Взел чашата и я благословил, той казал:,,пийте всички от нея; Защото това е моята кръв на Новия завет, която се пролива за мнозина за опрощаване на греховете."
И в този момент голямо чудо се случва в стаята на скромния Сион:човек който отхвърлил Бог, се събира отново с Бога-източника на вечния живот.
В четвъртък на Страстната седмица в църквите се отслужва Божествената литургия. На този ден всеки вярващ, следавйки примера на апостолите, се стреми да се обедини с Христос в Тайнството на Причастието. По време на службата няколко пъти се казва молитвата,, Твоята вечеря днес, Сине Божи, причасти ме...." Хорът пее тази молитва, свещеникът я чете и всички вярващи я повтарят. В нея християнинът моли Бог да го направи причастник на Тайната вечеря, която сега се провежда в храма....
Посещавайки църковните служби през Страстната седмица, която ни представя през всички часове последните дни от земния живот на Спасителя, ние ще станем свидетели на най-голямото събитие в човешката история- Славното Възкресение на Христос.

Translate