понеделник, март 02, 2020

Царстващата икона на Божията майка

Таня Илиева


Иконата ,, Царуваща" на Божията майка  се появява на 2 март 1917 година, това денят на абдикацията на император Николай, в едно близко до Москва село Коломское.

През февруари 1917 година една възрастна жена на име Евдокия сънувала Божията майка, която и казала да отиде в Коломско, за да намери голямата почерняла икона в църквата. Евдокия сънувала това три пъти, тя отишла в Коломско да потърси иконата със свещеник Николай.

В мазето на църквата те намерили иконата и започнали да я избърсват от натрупания прах. Тогава те видяли Пресветата Богородица, носеща корона и седнала на трон. Веднага отец Николай отслужил служба на благодарност и акатист.
Новината за откриването  на иконата се разспространила  из цяла Русия и имало чудеса на изцеление на физически  и психически болести. С течение  на времето иконата се обновявала и цветовете и ставали по-ярки и ярки. Особено поразителна била кървавочервената роба на Богородица.
Тъй като иконата била открита в деня на абдикацията на императора, много хора вярвали, че Небесната царица е приела властта над руската земя и затова иконата станала известна като ,, Царуваща" икона.
Станало ясно, че тя идва от метоха на Възнесение в Москва. През1812 година преди нападението на Наполеон, тази икона и други са били изпратени в църквата на Възнесение  в Коломское за съхранение. Явно са били забравени и така не са били върнати в Москва.
Служба и акатист на иконата съставил Негово Светейшество Патриарх Тихон. 
Имало много нейни копия в цяла Русия, които били конфискувани от съветската власт. Службата и акатиста към иконата също били забранени.
Оригиналната икона се намира в музея на Новодевичият манастир в Москва, а нейно копие има в църквата на Казанската Богородица в Коломское.
Иконата принадлежи към типа Панакранта, която изобразява Пресвета  Богородица, седнала на трон с Нейния Син.

Translate