понеделник, март 02, 2020

Нашият съперник не е вирусът, а паниката

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, митрополит на Месогия и Лаврио


Скъпи братя и сестри, тези дни има напрежение, дори в световен мащаб и причината е новият грипен вирус, и този факт, който за съжаление се преувеличава в медиите, в резултат на което примерът ще трябва да признае ,че ,, най- големият ни противник не е коронавирусът, а паниката. Наистина вирусите се предават лесно!
Защитата на здравето ни със сигурност не е лошо нещо. Паниката е лоша. Превенцията и благоразумието нямат нищо общо. Проблемът е невниманието или преувеличението .
За съжаление, цялата тази ситуация е следствие от лошото ни здраве. Нека да запазим самообладание, нека се съобразим с инструкциите отговарящите за това и нека да разберем час по- скоро, че освен болести, заплахи, вируси и микроби, има и Божие присъствие в нашия живот и защита от Дева Мария.
Вирусът на неверието, атеизма, отхвърлянето на Бог е хроничният проблем на нашето време и общество.
В края на краищата бих искал да кажа две или три неща за ваша полза, с оглед на поста, и Великата Четиридесетница.
  1. Безспорно е, че е задължително да спазваме всички изисквания за хигиена, чистота и безопасност, които са ни дадени, без , разбира се, болезнените страхове или притеснения
  2. Вече започваме Великия пост. Но тези от вас с крехко здраве, физическа слабост, хронични проблеми би било добре да избягват строгите условия на поста, които може да сте пазили в миналото. Постенето се практикува предимно от здравите. Когато сме болни, се нуждаем от внимание и прозорливост, за да не навредим на здравето и тялото си, което е храм Божий. Постът, когато е правилен, той е свещен, който цели здравето както и на тялото. Великите аскети и постници на Църквата са живели здрави и са доживели до преклонна възраст. В днешно време ние се разболяваме и затлъстяваме. Въпреки това,всеки болен, е препоръчително да избягва преувеличения и крайности и трябва да се консултира с неговия духовен наставник.
  3. Тези, които имат симптоми на грип, кашлица, кихане, треска, може би някаква болест, болки в гърлото, е препоръчително да избягват да ходят на публични места толкова дълго, колкото е необходимо, за да възстановят здравето си, за да бъдат защитени от нежеланите последствия. Църквата желае както ,,за тези, които са болни,, и за тези които оправдано отсъстват от събранието да се моли. Нека здравите да се молят за болните в храма, а болните за здравите и себе си в дома си.
  4. В крайна сметка най - добрият щит за нашето здраве и добро, заедно с лекарствата, препоръките на лекарите и медицинските мерки, е увереността,че нашия живот и здраве са в Божиите ръце. Нашата вяра в Неговото провидение и любов е най-доброто лекарство за всяка заплаха, и за всяка болест.
С пожелание за леки пости митрополит на Месогия и Лаврио Николай.

Translate