сряда, декември 11, 2019

Мистерия на Света гора: Открити са кости на жена в манастира Пантократор

Таня Илиева


Учени обявиха миналата неделя в Солун, че са открити кости,които много вероятно принадлежат на жена,която е погребана преди векове в гробището на манастира Пантократор на Света гора.
Света гора от близо 1800 години е дом на дванадесет манастира, които само лица от мъжки пол могат да посещават.
Костите са открити по време на реставрационни работи, които са извършвани в параклиса,, Свети Атанасий Атонски", място където са били извършвани погребения на миряни, които са свързани с манастира.
Ръководителят на реставрационните дейности Федон Хациянтониу, твърди че костите вероятно принадлежат на жена на име Сташа, съпруга на домакин от 16 -ти век , наречен Барбул, който е живял заедно със синовете си в манастира.
Останките са изпратени в специализирана лаборатория в Атина за изследване.
,,Доколкото знам, това е първият случай на кости принадлежащи на жена открити на планината Атон. Известно е,че в миналото, когато е имало нашествия или революции, монасите са отваряли своята граница и манастирите си, за да защитят местното население." казва Федон Хациатониу в интервю  за вестник Етнос.
При разкопките са били открити и фрагменти от кости, които принадлежат на мъже, които вероятно са били работници и помощен персонал, тъй като монасите имат своя костница в основната сграда на манастира.

Забраната за влизане на жени на Атон е била нарушена около 20 пъти от 382 година.
източник :Greek reporter

Translate