сряда, ноември 20, 2019

Открита е църква построена по врмето на Иван Грозни

Таня Илиева


Археолозите са открили в района Кингсеп около Ленинград основите на храм построен по времето на Иван Грозни. Според пресслужбата на Института за история на материалната култура на Руската академия на науките църквата е построена през 16 век. Централната и северната апсида, северната стена и серната линия на стълбовете са оцелели до днес . Южната половина не е оцеляла, тъй като храмът е разрушен през 1941 година от германските войски.
Разкопките са извършени на територията на бившето имение Новопятницкое, което се намира на мястото на стария манастир Пятницки, основан по време на Ливонската война. Имението е свързано с родът на Александър Пушкин по линия на София Ханибал дъщеря на Абрам Ханибал- кръстникът на цар Петър Велики. Около древната църква се е намирало гробище, където са погребани поне 35 роднини на поета.
Имението е обитавано по време на шведското  управление, поради факта,че са намерени монети от Швеция датирани от 17 век.
По време на Великата Отечествена война храмът и гробището са разрушени, и на тяхно място до 2017 година е имало градини. 

Translate