събота, март 30, 2019

Старицата Екатерина, пазителката на манастира Ал - Натур в Ливан е починала

Таня Илиева

Старицата Екатерина от Ливанския манастир,, Успение на Пресвета Богородица" е починала на 23 март 2019 година. Тя е възстановила манастира след гражданската война и го е превърнала в истински оазис и крепост на Православието.
Макар да е била влачена от двама войници и сериозно наранена  по време на войната, нейният живот е бил посветен на запазването и възстановяването на манастира.
През последната изминала година тя е била сериозно изтощена от поста и лишенията. Старицата е била пазител на манастира, тъй като е бил в опасност от разрушаване поради план за реконструкция, който е предвиждал изграждането на туристически курорт в района на манастира.
Тя е живяла в манастира повече, отколкото е живяла в родния си град. Макар че манастирът  е бил изоставен, Екатерина е решила през есента на 1973 година да живее в този манастир, който се намира в близост до стръмен и скалист бряг. 
Това обяснява и стабилността на манастира, който е оцелял въпреки разрушителните последици, които е преживял както по време на гражданската война в Ливан, така  и по време на Първата и Втората световна война, както   и поради земетресение.
Преданието разказва за един богат човек, който е живял там, и за да се отърве от греховете си, е хвърлил ключа съкровищницата си в морето. Той е живял в продължение на много години в манастира, по-късно рибарите намерили ключа в мрежите си и нарекли манастира,, Натур". 

Translate