четвъртък, март 28, 2019

Сълзите на Света Богородица Хрисоспилиотиса в Кипър(видео)

Таня Илиева


Случаят със Света Богородица Хрисоспилиотиса и да се построи бензиностанция близо  до пещерата, било въпрос на време. Както ще видите във видеото, отговорът на това, което се е случило произхожда от самата Дева Мария.
Удивени поклонници както съобщава repoter. com.cy,които вчера отишли на поклонение в пещерата, видели изображението на Богородица да плаче.
Това било видяно и няколко души се втурнали да видят иконата отблизо и да се поклонят.

Пещерата  на света Богородица Хрисоспилиотиса се намира в окръг Никозия и е издълбана в планината на височина около 40 метра на левият бряг на река Пития.

Пещерата е била действаща през 8- 9 век, населена от неголямо количество монаси, с течение на времето тя опустяла. Тя принадлежи към църквата на Свети Николай, в митрополията Тамасу.

Според твърденията на историците, тази пещера вероятно се е принадлежала към братството на свети Йоан Предтеча, и е основана от Хераклид, първият епископ на Тамасу.

Що се отнася до името на обителта, то се дължи на откриването на чудотворната икона икона на Дева Мария, която според преданието е била намерена по чудо в пещерата. Оттогава пещерата е наречена,, Златната пещера" и иконата на Богородица ,, Хрисоспилиотиса" 

Пещерата е обявена  за древен паметник  и под защитата на Юнеско.
Историята на пещерата се основава главно на преданието, докато малкото писмени източници главно получени от чуждестранни пътници, които са минавали през Кипър. 
Според преданието пещерата е била населена от монаси по време на иконобрството, а именно осми девети век, когато монаси отшелници са били принудени да се скрият на места, които са били безопасни да могат да покланят на Бог. 
Двете намерени гробници в пещерата с човешки кости и кръстове,потвърждават , че е имало монаси там.
 Когато починали монасите отшелници, пещерата била забравена и изоставена. Няколко века по-късно, когато овчари от близкото село, спели на нивите и в полето, докато наблюдавали животните си, видели в планината през нощта сияние, и решили да се изкачат до там. След като почистили входа от тревата  и храстите с голяма изненада, те открили пещерата и иконата на Дева Мария.
Иконата  на Света Богородица Хрисоспилиотиса е известна със своите чудеса от стари времена до днес, а вярващи идват всеки ден да се молят с вяра. Не само кипърци, но и много чужденци идват от Русия, Австралия, Канада и Америка. Пресвета Богородица Хрисоспилиотиса е почитана като защитничка на брака и това е доказано, с помощта на много двойки. 

Translate