понеделник, март 18, 2019

Изследователите са определили точната дата на смъртта на Иисус Христос

Иисус Христос е умрял на кръста в петък 3 април 33 година след Христа, според проучване, свързано със земетресение.

Проучване на причините за смъртта на Иисус Христос е проведено от Международният геоложки преглед, който изучавал сеизмичната активност около Мъртво море, на около 20 км от Йерусалим. Според Евангелието на Матей, в глава 27,когато Иисус е бил разпънат на кръста, силно земетресение разрушило района, като разрушило гробовете и небето потъмняло. Желаейки да намерят точната дата на смъртта на Иисус изследователите направили препратки към текстовете и геологическите и астрономически записи.
Геологът Джеферсън Уилямс заедно се колегите си от Немският изследователски център за геонауки изучил образци от почвата на плажа Ейн-Реди, който се намира на Мъртво море. Изследвайки най-дълбоките слоеве на почвата те намерили, че са се случили две земетресения, за което едното е известно, че е станало през 31 година пр.Христа. А второто датира между 26 година н.е и 36 година след Христа. Според тези данни, Уилямс твърди, че последното земетресение се е случило през периода за който съобщава Евангелието на Матей.
Какво съобщават Евангелията?
Също така добавя, че деня и датата на разпятието на Иисус Христос има точност, но би могла да се оспори.
Въпреки това, след като се подредят парчетата от пъзела, Уилямс заявява, че елементите, които са използвани към точното установяване на датата на смъртта на Иисус са следните:
Всичките четири Евангелия са съгласни с това, че разпятието е станало, когато Пилат Понтийски е бил прокуратор на Юдея в периода 26година-36 година.
Всичките четири Евангелия говорят за това, че разпятието е станало в петък.
Всичките четири Евангелия са съгласни с това, че Иисус е умрял няколко часа преди началото на еврейската събота, т.е . в следобеда на петък.
В кратките Евангелия на Матей, Марк и Лука се казва, че Иисус е умрял до нощта на 14 нисан.
Евангелието на Йоан  се отличава по това, че Иисус е умрял на 15 нисан.
Изследователите твърдят, че тези цифри в съчетание с еврейският календар и  различните астрономически данни указват, че най-вероятната дата на разпъването и смъртта на Иисус е петък, 3 април 33 година на нашата ера.

Translate