четвъртък, март 14, 2019

Как по стените на един параклис в Русия са се появили образите на архангелите Гаврааил и Михаил

Това се е случило през късната есен на 2016 година в един параклис посветен на великомъченик Панталеймон в град Омск. Параклисът се намира в градската болница на Омск и е мястото, където много хора идват да се помолят за здравето на свои роднини. За първи път странни сиви очертания са били забелязани през 2015 година. Тогава предстоятелят на храма  и другите свещеници не смеели да говорят за това откритие без благословията на омския митрополит Владимир, но след неговото разрешение отец Александър, който отслужва литургиите в храма, с готовност показва тези изображения.
Според неговият разказ това се е случило с иконите на малкия параклис на свети Никола, архангелите Михаил и Гаврааил и с иконата на Божията Майка,, Радост на всички, които тъгуват", която се намира в друга част на храма. На самия образ е отпечатана Божията майка с младенеца в ръцете и двама ангели от страни. На стената няма изображение, а точно копие на иконата, която разположена  зад ъгъла.
Ръководителя на комисията на Московската патриаршия за изучаване на чудотворните образи, академик Павел Флоренски казва следното: Това, което се описва, е пълна изненада за мен. Има подобно, странно срещано явление. Когато противоположно лице се появи на стъклото. Изучавахме такова стъкло- върху него се отлагаше вещество, което не е в него, нито в боя, нито в дъска. Описахме това явление, но неговата природа не е решена. Но всяко чудо има материална база, във всеки случай, това е Божията благодат!

Translate