четвъртък, януари 10, 2019

Войнишката снимка на един съвременен светец

Таня Илиева


Снимката е направена в периода 1948 -49 година в Агринио. Сниман е като  млад войник от 9- дивизия, който е служил пет години в 454 батальон.
Той е бежанец от Мала Азия от Кападокия, бил е на фронтовата линия по време на Гръцката гражданска война, постъпва в манастир на Атон и е канонизиран като светец през 2015 година.
Той е един от най-обичаните и почитани светии, роден е през 1924 година във Фарада, Кападокия, и е осмото дете в семейството. Неговото светско име е Арсений Ензепидис. 
Баща му е бил кмет на селото и негов кръстник е енорийският свещеник Арсений. Няколко дни след раждането му си му се е наложило да бягат от Мала Азия, и семейството му се заселва в Коница. Даже се разказва, че на борда на кораба на който е пътувало семейството му е щял да бъде за малко притиснат.
Семейството пристига в Гърция и за кратко  време живее Пирея. По-късно отпътуват за остров Корфу. Оттам се местят в Игуменица, за да се установят в Коница, където младият Арсений завършва училище.
В годините на гражданската война служи на радиостанция, като никога не е попадал на фронтовата линия. Той се уволнява през 1949 година, като казва на родителите си за желанието  си да стане монах.

Неговият модел за подражание е неговият кръстник, който  му е дал името си и е казал на родителите му, че той ще заеме неговото място.

Наистина младежът отива    на Атон и приема името Аверкий, в манастира Есфигмен.

Неговото учение и начин на живот, продължават да влияят и в днешно време, не само на вярващите, които са го посещавали приживе, но и на тези, които четат пророческите му думи днес.
През 1954 година той отива в манастира Филотеу и епископ Паисий му дава името Паисий.

През 2015 година Светият синод на Вселенската патриаршия го провъзгласява за светец, а през ноември 2017 година Светия синод на Гръцката църква го обявява за покровител на военния корпус на радистите. 

Описаният светец е свети Паисий Светогорец, който е починал на 12 юли 1994 година и е погребан в манастира Свети Йоан Богослов в Сорути.

Translate