неделя, януари 27, 2019

Неделно четиво: Евангелие от Лука 18:35-43 Притчата за слепеца от Йерихон

А когато Той се приближаваше до Иерихон, един слепец седеше край пътя и просеше, като чу да минава край него народ, попита: какво е  това? 
Обадиха му, че Иисус Назорей минава.Тогава той завика и каза:Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме! Тия, които вървяха напред, смръмраха го, за да мълчи,но той още по-високо викаше: Сине Давидов, помилуй ме!Иисус се спря и заповяда да Му го доведат. И когато оня  се приближи до Него, попита го:какво искаш да ти сторя? Той рече:Господи, да прогледам. Иисус му рече:прогледай! твоята вяра те спаси. И той  веднага прогледа и тръгна след Него, славейки Бога. И целият народ, като видя това въздаде  Богу хвала. 


Из книга Битие

Рече Бог : да бъдат светила на небесната твърд, за да осветляват земята и да отделят ден от нощ и да бъдат знакове и за времена, и за дни, и за години; да бъдат те светила на небесната твърд, за да светят на земята. Тъй и стана. И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта създаде звездите; и ги постави Бог на небесната твърд, за да светят на земята, да управляват деня и нощта и да отделят светлина и тъмнина. И видя Бог, че това е добро. Биде вечер, биде утро-ден четвърти. И рече Бог: да произведе водата влечуги, живи души; и птици да полетят над земята по небесната твърд. Тъй и стана. И сътвори Бог големи риби и всякакви животни -влечуги, които произведе водата, според рода им, и всякакви пернати птици, според рода им. И видя Бог, че това е добро. След това Бог ги благослови и рече: плодете се и множете се и  пълнете водите в моретата, и птиците да се множат на земята. Биде вечер, биде утро- ден пети.

Из книга Битие

Рече Бог: да произведе земята живи души според рода им. Тъй и стана. И създаде Бог земните зверове според рода им, и добитъка според рода му, и всички земни гадове според рода им. И видя Бог, че това е добро. След това рече Бог: да сътворим човека по Наш образ, и  по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, и над зверовете, и над добитъка, и над цялата земя, над всички гадини, които пълзят по земята. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори. И благослови ги Бог, като им рече: плодете се, и  множете се, пълнете земята и обладайте я, и господарувайте над морските риби и над зверовете, над небесните птици и над всякакъв добитък, над цялата земя и над всякакви животни, които пълзят по земята. И рече Бог: ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе-това ще ви бъде за храна; а на всички земни зверове, на всички небесни птици и всяка гадина, която пълзи по земята и има жива душа, дадох за храна всичкия злак тревист. Тъй и стана. И видя Бог всичко , що създаде, и ето, беше твърде добро. Биде вечер,биде утро- ден шести. Така бидоха свършени небето и земята и цялото им войнство. И свърши Бог до седмия ден. Своите дела, що прави, и в седмия ден си почина от всички Си дела, що извърши.

Бог благослови седмия ден и го освети, защото в него си почина от всички Свои дела, що бе сътворил и създал.  

Translate