петък, декември 28, 2018

Чудото на свети архидякон Стефан на Атон

Таня Илиева


Почетният професор Антониос Тачиатос от Богословската школа в Солун разказва за едно от чудесата на свети архидякон Стефан. То се е случило през 20 век при първото посещение на професора през 1951 година на Атон.
Пристигнахме в столицата на Атон, Карея и отидохме в Светата Епистасия. Ние имахме препоръки за представителя на манастира Дионисиат, отец Григорий, който ни заведе до манастира. Ние там се поклонихме на светата икона на архидякон Стефан. И тогава чухме за едно от многото му чудеса.
Една година, в деня на свети Стефан, тъй като нямали дякон, отец Григорий помолил представителя на руския манастир в Карея, отец Никанор, който бил възрастен и много смирен, да дойде на литургията.

Отец Никанор, отишъл на време за литургията, но щом влязъл в храма, където го чакали отците, той погледнал към олтара и казал:,, Защо ми се обадихте, та вие имате дякон, който има дори и кадилница?"Всички го погледнали и го попитали:,,Къде виждаш,отец Никаноре, дяконът?"Тогава той  застинал за миг, после със сълзи  в очите казал:,, Той беше тук,видях го жив, със светли дрехи и кадилница в ръка" и той показал образа на свети архидякон Стефан. Отците се почудили на случилото се чудо, прославили Господ и започнали с голямо вдъхновение Божествената литургия

Translate