вторник, декември 18, 2018

Мозайките в църквата,, Рождество Христово" във Витлеем заблестяха

Таня Илиева


Покрити от вековете със сажди от свещите и в последните години в ремонт мозайките на църквата,, Рождество Христово" във Витлеем са възстановени в пълния им блясък. 
През последните 15 месеца експертите са почистили и ремонтирали фрагментите от шедьоврите от 12 век, които са на обща площ 125 квадратни метра и поставени под стъкло, всичко останало от 2000 кв.метра.

Останалото е унищожено от износване, влага, войните и  земетресенията.
Сега възстановените останки блестят над главите на посетителите на църквата в завзетия от Израел град Витлеем намиращ се на Западния бряг, и е родно място на Иисус Христос.
От кораба се виждат седем ангела, които са направени от злато, които сякаш са се приземили   на ярко зелената трева.Всеки от тях се намира между прозорците, които са символ на божествената светлина. Един от седемте ангела е намерен по време на реставрационите  работи  под слой от гипс. Една от фигурите на ангелите е възстановена, като са използвани различни материали, за да не бъдат заблуждавани археолозите в бъдеще.

  В храма може да се види и образа на свети апостол Тома, който не вярва на Възкресението, и е поставил ръката си в раната на Христос. Също може да се види и триумфалното влизане на Иисус Христос в Йерусалим. На стените реставраторите са дали живот на изображения от 1127 година и края на 12 век, когато богати поклонници са поръчвали на художници да изобразят семействата им или даден светия. 
В този момент лицата им се открояват срещу червените колони на църквата, въпреки че в даден момент са били изтрити след  завладяването на града от мюсюлманите в съответствие   с ислямската забрана за изобразяване на човешки лица.

 Първата църква ,, Рождество Христово" е построена през 4 век от император Константин и майка му Елена. Тя е била унищожена от земетресение. 
Византийците възстановяват базиликата през 6 век и в по-късни времена кръстоносците я разширяват. Поради разногласия между трите религии, които отговарят за базиликата сградата е затворена през 19 век.
През 2002 година е била застигната от куршумите на израелската армия през петте седмици на обсада, защото в нея са намерили убежище около 100 палестинци.
Ремонтът и е започнал през 2013 година.

Translate