сряда, декември 12, 2018

Чудото на свети Спиридон с невярващия рибар

Таня Илиева


Отец Юстин, настоятелят на храма ,,Свети Спиридон", разказва, че имало един невярващ рибар на име Спиро:,, Един ден когато излязъл в морето, започнала буря. Корабът му потънал, а самият той потънал под водата. Внезапно свети  Спиридон го издърпал на сушата. Рибарят, за да провери дали свети Спиридон го е спасил, се втурнал към църквата му. Монасите без успех се опитали да отворят раката с мощите му. Ковчегът бил отворен, когато отишъл рибарят. По пантофите на свети Спиридон  имало водорасли и черупки. Рибарят тогава дарил цялото си състояние и направил кандило от чисто злато, което се намира и до този момент близо до мощите му.

Чудеса със застъпничеството на свети Спиридон не се случват само на остров Корфу. В Гърция, на остров Егина, родното място на свети Нектарий Егински, в манастира ,, Света Екатерина" се намира чудотворната икона на свети Спиридон Тримитунски- иконата изобразява  не светията, а мощите му. Това изображение е известно с това, че очите на свети Спиридон по чудесен начин се отварят на иконата след завършването на молебена около нея.

В Гърция  осемдесет църкви носят името на светията, като по този начин се отбелязва по един изключителен начин преклонението пред паметта му, но и искрената любов на вярващите и тяхната благодарност.

Translate