събота, май 19, 2018

Инструкция на римокатолическите монахини как да използват социалните мрежи

Таня Илиева 


Папа Франциск е обнародвал инструкции за монахините, в които са включени указания за това как да използват социалните мрежи,, трезво и разумно". 

Документът се нарича,,Молещо се сърце" и има за цел да уточни някои от утвърдените от Църквата правила за живота на монахините.

Според документа тези инструкции имат за цел да се остави на монахините да имат възможност да останат на тишина и да мислят за божественото.

В тези указания присъства формулировката,, социални комуникации". Също се посочва в тях, че трябва внимателно да се подхожда към,, мащабите на информацията и видовете комуникация", както и към съдържанието на публикациите.

През месец април един женски манастир в Испания е привлякъл вниманието на местната преса с активността на монахините в социалните мрежи по повод на дело за групово изнасилване  и минималното наказание, което според мнозинството са получили обвиняемите мъже.

Монахините от Ондарибия са се изказали в подкрепа на пострадалите от изнасилването. Те са заявили, своя свободен избор да отидат в манастир, да не употребяват алкохол, и да не водят нощен живот.

Няма данни новите указания да са свързани точно с този случай, тъй като римокатолическата периодично издава подобни на тези указания, в които са били включвани и такива за ползването на социалните мрежи.

Първите подобни указания за поведението в женските манастири са издадени през 1950 година, а през 2016 година папа Франциск е разширил този документ с предупреждение за влиянието на цифровата култура.  

Translate