сряда, април 04, 2018

Хитона на Иисус Христос

Таня Илиева

Град Трир се намира на брега на река Мозел, на западната граница на една от немските провинции, а именно Рейнланд- Пфалц. Той е най-старият град в Германия, но и има значение на първият християнски град и неговото наименование е ,, Светия град". 
Тук се намира и известният хитон на Иисус Христос.

Катедралата на Трир е базилика с три кораба, с две галерии и шест кули, а в центъра на базиликата се съхранява одеждата на Иисус Христос. На одеждата са отдавали почит Атанасий Велики, който се намирал в град Трир в периода 335 - 340 година, свети Мартин и участниците в събора в Трир през 386 година. Според информацията, получена от трирската катедрала, през 1196 година хитона на Иисус Христос се е намирала в олтара на източния клирос, където се намирала няколко столетия.

Съществуват няколко версии за това, кога за първи път са изнесли  одеждата за поклонение. Една от тях гласи, че през 1512 година по настоятелната молба на император Максимилиан е станало това. В документите на катедралата, има сведения за годините 1891 година, 1933 и 1959 година. Раклата се намирала на високо място, а светинята за по-добро разглеждане от вярващите е била прикрепена във вертикално положение под стъкло. Има сведения за това, че светинята за непродължително време е била излагана за поклонение на поклонниците през 1996 година. Също няколко пъти в годината без да е предварително обявено на вярващите, служителите в катедралата разрешават да се посети параклиса- светилище, където под строго наблюдение се съхранява хитона на Иисус Христос. Съобщава се за станали чудеса, случили се на тези, които се молят пред него. 

В периода 1960-75 година катедрата е била ремонтирана, и след това светата дреха е съхранявана при специални условия в параклиса- светилище. В централната част на катедралата, в ляво от олтара, се намира специалният вход за параклиса, представляващ дванадесетъгълно помещение. Когато се влезе в параклиса и се приближи до раклата със светинята, може да бъдат разглеждани от разстояние под стъкло. Първо погледа се спира на златното разпятие висящ на фона на тъмносиньо небе, украсено с ярки звезди от кристали. Под кръста се намира много богато украсен стъклен ковчег, които се намира в два други- златен и сребърен. Под бронираното стъкло се намира хоризонтално разстелен хитона на Иисус Христос. 

Хитонът или туниката е древноримска одежда, род рокля, носена под тогата. Този вид мъжка дреха при старите гърци се е казвал хитон- това е широка свободна дреха от ленена материя. Във времената на Иисус Христос тази дреха била направена от две парчета, които били зашити по краищата, като се оставяли отвори за ръцете и главата.

За хитона на Спасителя се говори в Евангелието на Йоан 19:23.

Translate