неделя, декември 17, 2017

Гробницата на пророк Данаиил в Самарканд

 Таня Илиева                                          
Според легендарни сведения от 18 век в гробницата е погребана част от праха на пророк Даниил,чиито останки е много възможно да са пренесени в Самарканд и погребани от пълководеца и завоевател Тамерлан.Сегашният комплекс и гробница са построени в началото на 20 век и в следващите години мавзолея е бил реконструиран няколко пъти.

Мавзолеят и комплекса са разположени в северо-източния край на Самарканд,в покрайнините на стар град наречен Афрасиаб,близо до неголяма река Сиаб.
Според историческата книга,,Самария"на средноазиатският историк Абу Тахирходжа Самакарканди,пророк Даниил се явява сподвижник на един от ислямо арабски проповедник на име Кусама ибн Абаса,който изиграл ключова роля за насаждане на ислямската религия в Самарканд и неговите околности.
В християнството пророк Даниил е един от великите пророци и автор на вехтозаветната книга ,,Книга на пророк Даниил".В юдаизма Даниил също е един от почитаните пророци.

Преданието за погребението на   пророк Даниил се отнася към полководеца и завоевател Тамерлан,който в края на 1400 година донесъл неговите останки и на мястото на погребението построил джамия.Когато кервана от няколко десетки камили се приближил към Самарканд,се спрял на брега на река Сиаб,а коня превозващ останките на пророка,се спрял на това място,където сега се намира гробницата.
Тамерлан решил да погребе на това място останките на пророка,където е спрял коня.Според преданието това място станало целебно.

През 1996 година,15-тия Патриарх на Москва и цяла Русия Алексий Втори по време на своята визита в Узбекистан посетил Самарканд, и точно гробницата на пророк Даниил.В близост до криптата е имало изсушено дърво от шам фастък,което патриархът решил да освети и след време то оживяло.

Translate