понеделник, декември 18, 2017

Латомски манастир,,Свети Давид" Солун

 Таня Илиева

Латомският манастир се намира в центъра на град Солун.От всички сгради е запазена само църквата,,Свети Давид".Тя е построена на мястото на стара римска сграда в края на 5-ти и началото на 6-ти век.Посвещаването  в чест на свети Давид е станало в началото на 20 - век, а в ранни времена е била посветена на Христос Спасител.

Съществува предание,че свързана с нейното строителство е дъщерята на император Максимиан,Теодора,която била тайна християнка,която измолила от баща си да построи за нея баня,която искала да използва като тайна църква.Баща и изпълнил тази нейна молба. По заповед на Теодора в едната ниша на банята тайно била направена мозайка с изображение на Христос.
В последствие Теодора претърпяла мъченическа смърт,мозайката била скрита и впоследствие била открита отново след земетресение случило се през 9 век.
През 1430 година църквата била преустроена на джамия  и мозайките  и фреските били покрити с боя и преоткрити през 20-век при реставрация.Тогава били открити погребения под пода на монаси.
Архитектурата на църквата се отнася към кръстокуполните църкви.През периода на османското владичество постройката била разрушена и западната част била разрушена и входа бил пренесен на южната страна.

Със мозайки е украсена  апсидата на олтарната част.През 1921 година по слоя боя била намерена мозайка датирана от края на 5 век и началото на 6 векс фигурата на младият Христос в центъра на композицията, държащ свитък с думите от Исая 25 : 9.По най-  
много разспространените мнения това може да се това може да е изображение на видението на пророк Иезекил,,Слава Господня"  .Според мнения на прави извод,че това е мозайката,,Христос източник на живата вода" и отъждествява фигурите от страни на Христос с апостолите Петър и Павел. Има предположения,че тази мозайка е изработена по заповед на мъченица Теодора. На четирите ъгъла са разсположени символични изображения на четиримата евангелисти като зверове.
Под нозете на Христос са изобразени реките в Райската градина:Фисон,Гихон, Хидекел, Ефрат,вливащи се в Ховар.На брега е изобразен изуменият Иезекил или апостол Петър и Авакум или апостол Павел. 
Фреските в църквата,,Свети Давид" били скрити под слой боя и възстановени през 1973-76 година.Всички те са изписани много по-късно от построяването на храма и представляват интересно свидетелство за иконописта  през 12 век в Солун. Особено интересна фреска представлява,,Къпането на Христос", изписана възоснова на апокрифният разказ от ,,Протоевангието на Яков" за присъствието на акушерката Саломея, помагаща на Дева Мария при раждането.На Фреската е изобразена Саломея,къпеща новороденият Христос. 
                                        
                              



Translate