вторник, октомври 03, 2017

Свети свещеномъченик Дионисий Ареопагит

Таня Илиева


Свети Дионисий Ареопагит е един от учениците на апостол Павел и първи епископ на Атина.През 95 година е изпратен от апостол Климент в Галия да проповядва,където е загинал при гонението на император Домициан. Той е роден през 1 век в Атина.

Под негово име са написани съчинения,станали известни през 5 век.През 16 век тези съчинения са станали предмет на критика,след което се утвърждава мнението,че те са повлияни силно от неоплатонизма. Те оказват голямо влияние върху развитието на християнската религия и философия.В науката те се наричат Ареопагитики.

Дионисий Ареопогит е живял в Атина.И получава класическото за онова време образование.
Следвайки примера на Питагор и Платон,той се отправил към Египет,в град Хелиопол, за да изучава астрономия.Там заедно с един друг философ на име Аполотаном станал свидетел на слънчевото затъмнение съпътстващо разпъването на Иисус Христос описано в евангелието на Матей. Тогава Дионисий възкликнал следното:„Този Бог,Творецът на целия свят,страда или този видим свят свършва“.
Когато се завърнал в Атина заради своята мъдрост Дионисий бил избран в Ареопага, той ходел на проповедите и повярвал в Христос(Деян 17:34).След като бил покръстен в продължение на три години проповядвал  заедно с апостол Павел и в последствие станал епископ на Атина.През 57 година присъствал при погребението на Дева Мария в Йерусалим.
В края на 60-те години на 1 век Ареопагит посещава Рим, за да се види с апостолите Петър и Павел,които били арестувани от Нерон.След наказанието на апостолите заедно с презвитер Елевтерий и дякона Рустик отива да проповядва в Рим,Германия,Галия и Испания,продължавайки делото на апостол Павел.В Лютеция, Галия, по време на поредното гонение на християните,двамата били арестувани и хвърлени в тъмницата.Управителят Сисаний осъдил и тримата заради вярата им,като преди това ги измъчвал  и убеждавал да се откажат от вярата им Христос.Присъдата била обезглавяване.И се разказва,че обезглавеното тяло на свети Дионисий станало и взел главата си и поел към мястото,където сега има църква.
Православната църква два пъти отбелязва паметта на свещеномъченика в деня на Събор на седемдесетте апостоли на 3 януари и на 3 октомври.

Любопитен факт:През 1935 година Международният астрономически съюз кръстил един кратер на видимата страна на Луната на името на свети Дионисий Ареопагит.

Translate