понеделник, септември 11, 2017

Светите тайнства


Таня Илиева


Тайнствата в православието са плод на божественото провидение, те са начин обикновеният човек да се обърне към да и усети божествената благодат. В православието има седем тайнства,седем дарове на Светият Дух те са :кръщение,миропомазание,евхаристия(причастие), покаяние(изповед),тайнството на свещенството,тайнството на брака и елеоосвещение. 
Кръщението, покаянието,евхаристията са установени от Иисус Христос,за това се съобщава в Новият Завет. За божествиния произход на другите тайнства се съобщава в църковното предание.
   Външните знаци на извършването на тайнствата са църковните обреди,които са необходими на човек да почуства величието на невидимата сила на Бог. Извън тайнствата в Православната църква са приети и се извършват и други богослужебни обреди,които  имат църковен произход.Извършването на всяко тайнство носи само по себе си един особен дар на благодат. Например кръщението очиства греховете,миропомазването дава благодат,която укрепва човек в духовният му живот, елеоосвещаването дава излекуване на душевни и телесни недъзи,покаянието дава опрощение на греховете.
Според учението на тайнствата придобиват ефективна сила,само когато са изпълнени две необходими условия.
Първо, трябва да бъде изпълнено  от духовник и второ трябва да има вяра и искрено желание в християнина за приемане на благодатта.

При римокатолиците се приема учението за тайствата, прието на Триденският събор и то гласи,че тайнствата са валидни, когато  има зависимост от Божествената воля и образно казано изразена в установяването на тайнствата от Христос.Римокатолическата църква и източните църкви приемат,че има седем тайнства.
Протестантските богослови изхождащи от своето разбиране,виждат в тайнствата знак и свидетелство за волята на Бог по отношение на хората спрямо тяхната вярност спрямо Него.

Translate