четвъртък, август 24, 2017

Свети Дионисий Закинтоски

Таня Илиева


Свети Дионисий се е родил  на остров Закинт през 1547 година. Семейството му било богато и знатно.Когато той станал на 21 години, оставил  всичкото си имущество на сестра си и брат си и приел монашески подстриг в манастира Строфада с името Данаил. Бързо израстнал в йерархията и през 1576 година станал епископ на Егина и получил името Дионисий,през 1577 година архиепископ на Егина,Порос Хидра. Много хора се стичали да получат съвет и наставление виждайки неговите любов,милосърдие, смиреномъдрие, духовни разсъждения и неговите голями знания в областта на богословието.

През 1579 година искайки да избяга от славата, похвалите,светият се завърнал в на Закинт, в манастира Анафонитрия. През 1581 година получава назначение от патриарх Йеремия и става викарий на Закинт. Както преди той извършвал светите тайнства отказвайки заплата. Това послужило на хора завистливи да го обвинят в разхищение на църковните пари, и да бъде избегнат скандала бил преместен като обикновен свещеник в църквата„Свети Никола“.
На 17 декември 1622 година след много труд починал на 75 годишна възраст. Много чудеса и изцеления станали по молитвите на свети Дионисий, когато били намерени мощите му били нетленни и излъчвали благоухание.

Така се случило,че  на 24 август 1717 година мощите му били върнати на остров Закинтос. И до ден днешен не престават да се случват чудеса.

Мощите му се пазят в стъклена рака, в църквата носеща името му в Закинт, понякога не може да се отвори, макар свещениците да се опитват. Има предание на острова, че в тези моменти светията ходи из острова и стават много чудеса. Когато  вече може да се отвори раката, по обувките положени в краката му се виждат следи от ходене и пръст. И заради това,че се износват обувките се налага всяка година те да се подменят. 
Хората казват за чудесните му явявания и за това,че го срещат по улиците на остров Закинтос. 



Translate