сряда, март 08, 2017

Замъците в Европа : Замъкът Акерсхуст , Норвегия



Таня Илиева

За замъка  и крепостта Акерсхуст обикновено се говори като за крепостта Акерсхуст , която е старо военно съоръжение , защитаващо от стари времена столицата на Норвегия - Осло . 

Първите строителни работи по създаването на замъка започнали през 1209 година , по време на управлението на крал Хакон Пети .  Той е станал един мощните и силни норвежки замъци заедно с крепостите Тонсберг и Бохус - сега на територията на Швеция .

Причината за построяването на замъка е нападението на Алв от Сарпсборг над Осло  .   
Основното достойнство на замъка било , че той бил близо до морето , всичката търговия на Норвегия ставала по море . Замъкът имал голямо значение за столицата , защото се считало , че които владее крепостта  , владее и Норвегия . 

Първото си бойно кръщение замъка получил през 1308 година , когато издържал на обсадата на херцог Ерик Кнутсон от Сомерланд , които впоследствие се възкачил на трона на Швеция .    
През 1527 година мълния поразила замъка и той почти изцяло бил разрушен .
През зимата на 1537 година коменданта на замъка Акерсхурст , фанатичния лютеранин Могенс Гилдестерн , по заповед на краля разорил и изгорил цистерианското абатство на съседния осторов . Владенията на манастира били предадени на кралската корона , а камъните от него станали основен материал за укрепване на Акерсхурст . 

На 27 септември 1624 година голям пожар почти изцяло унищожил Осло , след което датско - норвежкия крал Кристиян Четвърти решил да пренесе града в рамките на крепостта  , за  да  може да го  предпази от шведските войски . Крал Кристиян сам инспектирал новият град и издал заповед на местното население не по-късно от Великден на 1625 година . Гражданите изпълнили заповедта и от тогава този район на Осло  се нарича Квадратурен .  Заедно с това пространство около замъка бил построен допълнително обръч , като отбранително съоръжение , получило наименованието Крепост Акерсхурст , непосредствено замъкът бил преустроен  и придобил съвременен ренесансов вид .  Също така били построени допълнително две кули : Синята кула и Роменриксторнет на северо-изток от Осло . След два века замъка бил използван като кралска тъмница ,а в началото на 20 век изпаднал в много лошо състояние , и се планирало да бъде преустроен  .

През 1900 година  започнала работата по реставрацията на крепостта . Патриотичните движения в Норвегия започнали набират сила и затова всички монументи от историята придобили огромно  значение . 
 
На 1 февруари 1942 година Видкун Квислинг в крепостта Акерсхус  се провъзгласил за министър - председател на Норвегия и призовал населението да не се съпротивява на немските войски . След края на войната тук са били разстреляни норвежките предатели , уличени в помагачество на нацистките войски . Сред тях бил и Видкун Квислинг . 
През 1976 година е преключен ремонта на залата Олавсвален , и сега в нея се провеждат официалните  приеми и тържества .

На 1 юни 1989 година на Крепостният площад , папа Йоан Павел Втори е отслужил тържествена меса . Той  е единствен в историята глава на римокатолическата църква , които е посетил Норвегия .
Крепостта  Акерсхус  дори  и  в днешно време не изгубила военното си значение , тя е отворена за посещения  всеки  ден  . На  нейната територия е разположено министерството на отбраната на кралство Норвегия  и  щаба  на  въоръжените  и  сили .

Замъка си има и призрак . Легендата разказва за времената на големия глад през 1320 година , когато младата кралица Маргарета  Датска пише възмутено писмо на крал  Хокон   Шести . Тя пишела ,че ако на нея и се налага да гладува , какво трябва да се говори за поданиците и . В течение на 500 години обитателите на замъка ги безпокои призракът на младата кралица, която починала от глад .   Говори се ,че призрака обича да се появява от някой   тъмен ъгъл , без лице и незабавно се разтваря във въздуха , за толкова време ,че е достатъчно да изплаши този които го е видял .







следва Кралство Швеция  

Translate