събота, март 04, 2017

Отново за изнесените реликви от Гърция

Таня Илиева

Вчера вечерта е била отслужена в митрополията на Серес  вечерня в чест на свети великомъченик Теодор Тирон в присъствието на президента на република Гърция , господин Прокопис Павлопулос .

Посещението на президента на република Гърция в Серес , е имало  две причини : празника на покровителя на града и стогодишнината от изнасянето на реликви от Гърция , от българските войници .

При пристигането си господин Павлопулос ,на пресконференция дадена заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Теолог , митрополит на Серес ,е заявил следното : ,, Нашите близки съседи упорито отказват да си върнат въпреки законите , това което е откраднато от ръкописите и реликвите пренадлежали на митрополията на Серес . Ние не искаме да разработваме стари рани от миналото . Ние не претендираме за нещо , което не ни е пренадлежало , а е било   част от нашата история . Ние подаваме ръка за да се договорим относно този въпрос  , нашата ръка е подадена за приятелство и сътрудничество. България е страна членка на Европейския съюз и е била подкрепяна в решаващи моменти , когато е било необходимо и всяка държава - членка на трябва да знае на първо място , европейската интеграция се основава на предимно на зачитането на културната идентичност на другите държави и на второ място , че спазването на правилата на европейската култура е критерий за това дали европейската практика се зачита в тази страна , която е част от европейското семейство " .

Translate