сряда, февруари 22, 2017

Замъците в Европа : Елсинор-там , където е духа на Хамлет

Таня Илиева

Близо до северо- източния бряг на остров Зеландия, недалеч от град Елинор се намира замъка Кронборг . Той има много важно географско положение .
До появата на замъка Кронборг в днешния му вид е имало крепост , която се наричала Кроген.Тя е построена през 1420 година от крал Ерик Померански . Крепостта е имала възможност да събира всички кораби идващи от Балтийско море.Тя е била комплекс от няколко здания,обкръжена от стени .
В сегашния си вид е построена от крал Фредерик Втори , които направил основна реконструкция и създал един от величествените замъци от епохата на Възраждането.
През 1629 на 25 септември Кронборг изгорял изоснови,останал само параклиса на замъка.През 1639 при управлението на крал Кристиян бил възстановен,интериора никога не е бил в цялост.
През 1658 година замъка бил превзет от шведските войски под предводителството на Карл Густав Врангел.Когато замъка се върнал отново под датско владение,било взето решение за укрепване на наземните подстъпи към него.
От началото на 18 век използването на замъка станало все по малко .От 1739 година до средата на 19 век той изпълнявал военни функции,но и бил действащ затвор . Престъпниците били охранявани от военните и работели като укрепителни на замъка. Тези които са били с по леки присъди работели извън стените на замъка .

Най-известната затворница на замъка е била кралица Каролина - Матилда Уелска ,сестра на английския крал Джордж Трети и съпруга на крал Кристиян Седми . Тя е живяла в замъка три месеца от 17 януари до 30 април 1772 година.


От 1785 година до 1924 година Кронборг се намирал под управлението на датските военни.Последният войник е напуснал крепостта през 1991 година, когато е бил разпуснат елсинорския гарнизон , които съществувал от 1425 година.

Историята на замъка е свързана с двама известни датски принцове : Хамлет и Холгер Датски . Според преданието принц Холгер Датски спи в глъбините на замъка и е готов да се събуди във всеки момент , когато Дания е опасност ,за да я спаси от враговете.

В днешно време замъка Кронборг е любима дестинация на много туристи .От 30 ноември 2000 година той се намира в списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното наследств
о.
























Translate