вторник, февруари 21, 2017

Покоите на Екатерина Велика - Ахатовите стаи

Таня Илиева 

Ахатовите стаи в комплекса Царское село са с уникална история .  Апартаментите на императрица  Екатерина Велика ,  са съхранили духа на времето си до наши дни . Те са уникални с това ,че са на високо художествено ниво ,но като изработка са неповторими и нямат аналог никъде по света . По заповед на Екатерина Втора , която наблюдавала лично изработката на интериора им и нанасяла лично корекции в проекта , придворният архитект Чарлз Камеран през 1780 година създал вторият етаж на ,,Хладната баня " неповторими изискани интериори -помещения за за отдих и развлечения , станали лични покои на императрицата , където в сутрешните часове тя разглеждала документите , отговаряла на писма , занимавала се с литературни трудове .На първия етаж е имало помещения за водни процедури .
Това е паметник с много интересна съдба,събрал и тъжни и щастливи мигове от историята .Чарлз Камеран много виртуозно е съединил двете увлечения в тази епоха -античността и минералологията .Ахатовите стаи са много точна реплика на античните римски терми .В Ахатовите стаи са представени разновидности на този красив минерал .Същевременно има съчетание на мрамор и минерал . Според един поет този шедьовър е бил Олимп на равните .
През времето на нацистката окупация в Ахатовите стаи е бил устроен клуб на нацистките офицери и благодарение на това стаите са били спасени . Но  когато   немските  войски   започнали отстъплението си много от нещата като скулптури , ахатови вази , бронзови барелефи пострадали .След въстановителни работи по тях през 1948  година .






Ахатовите стаи били отворени за посетители . Последната реставрация която е правена е била благодарение на много частни и държавни компании .    

Translate