вторник, август 06, 2024

Преображение Господне





 Таня Биринджиева
Един от най-важните празници сред дванадесетте е Преображение Господне , който се празнува ежегодно на 6 август. Празникът Преображение Господне  има един ден предпразнество и седем дни следпразненство, като винаги се пада през Богородичния пост .

Това е вторият празник през август, който е посветен на Господ Иисус Христос. Първият, празник на Всемилостивия Господ и Пресвета Богородица, се празнува на първия ден от август. Третият празник , в памет на пренасянето от Едеса в Константинопол на Неръкотворния образ на Господ Иисус Христос, се чества на следващия ден след Успение Богородично. 
Според традиция датираща от Стария завет, на тези дни хората благодарят на Господ за даровете от новата реколта и носят плодове в храма за освещаване.
На гръцки ,, преображение,, звучи като ,, метаморфоза,,, което означава ,, да бъдеш преобразен,, . Светите евангелисти Матей, Марко и Лука разказват за това най-важно събитие от земния път на Иисус Христос. Господ е искал да подготви учениците Си за Кръстните страдания, които Му предстояха , та, както се пее в кондака на празника, когато Го видят разпнат, да разберат, че това Страдание е доброволно и тогава могат да проповядват на целия свят, че Христос е ,, наистина сиянието на Отца,,.

Малко преди това събитие Господ пита учениците Си: Кой съм според хората? Те отговарят , че някои Го смятат за Йоан Кръстител, други за Илия, а други - за един от пророците .
Господ ги пита: според вас кой съм Аз? Петър Му  отговори: Ти си Христос( Марк 8:27-29) 

Тогава Господ , възнамерявайки да утвърди своите ученици в истината, изповядана от Петър, че Той наистина е Божият Помазаник, казва,, Има някои от стоящите тук които няма да вкусят смърт, докато не видят Божието царство, идващо със сила ,, Марк 9: 1.
И шест дни след изричането на тези думи Господ Иисус Христос, като взе със себе си апостолите Петър, Яков и Йоан, се изкачи на планината да се помоли и ,, както се молеше, видът на лицето Му се промени и дрехите Му станаха бели и сияещи,, Лука 9:29 . В същото време пророците Мойсей и Илия се явиха на Господ Иисус Христос, сияещи с Божествена светлина ,  ,, говореха за Неговия изход , който трябваше да извърши в Йерусалим ,, Лука 9:31. Така апостолите научиха от опит, Иисус Христос не е нито Илия, нито някой от древните пророци, а че Той е Господ и Бог на пророците.

Апостол Петър каза на Господ,, Господи! За нас е добре да сме тук, Ако искаш , ще направим тук три скинии: една за теб, една за Мойсей и една за Илия,, ( Матей 17:4) . Писанието говори за шатри и колиби като за скинии. Думите на апостол Петър показват, че той той изпитва такава благодат, че вече не желае да се връща към земните неща. Тогава облак засенчва планината,  ,, и от облака се чу глас, който казваше:Този е Моят възлюбен Син, Него слушайте"( Марк 9:7)  ,, На Преображение Господне глас от небето не казва нищо повече от ,, Него слушайте" (Матей 17:5) , пише свети Теофан Затворник. 
Защо така? Защото тук пред очите ни се представя плодът на покорството. Небесният Отец казва така: искаш ли да постигнеш това? Слушайте какво ще ви вдъхнови и заповяда. И ако следвате Неговия път, тогава несъмнено ще влезете в царството на светлината, която ще ви прегърне не отвън, а ще дойде отвътре и винаги ще ви държи в такова състояние, че всичките ви кости ще кажат: добре е за да сме такива"

Преображението на планината Тавор беше потвърждение на Божественото достойнство на Христос, Той отвори завесата на,, Своята плът пред учениците и им показа Бог, живеещ в Него. Апостолите лично се убедиха в това и впоследствие свидетелстваха: ,, Ние ви възвестихме силата и пришествието на нашия Господ Иисус Христос, като бяхме очевидци на Неговото величие. Защото Той получи чест и слава от Бог Отец" ( 2 Петрово 1:16-17)

,, Преображението Господне на Тавор е образ на преображението на душата, последвала Христос. Както по Христовия път имаше не само тръните на Кръста, но и славата на Тавор, така и по пътя на душата, поела Кръста, ще има своето благоволение и сладостта на Таворската светлина. Когато Божествената Светлина озари душата, тя, цялата запалена от Божествения огън, сама ще гори по-ярко от слънцето и, като огледало на душата, ще блести с пленителната Божия Светлина. И Божието Слово добавя, че това осветяване на телесната природа изобщо не е резултат от някакви земни причини, някакви закони на органичния и неорганичен живот , а е свръхземно явление.
  

Основната цел на празника Преображение Господне е да предаде на всеки православен християнин, че всеки от нас може да промени себе си и да се доближи до светлината Христова. Нещо повече, Господ ни призовава да бъдем участници в Неговата Божествена Светлина, да се приобщим към Неговата благодат. Желаейки всичко това за нас да се сбъдне, Църквата пее в празничния тропар:

,, Преобразил си се на планината, Христе Боже, Който си показал славата Си на Твоите ученици, като на човек, нека Твоята Светлина винаги присъства чрез молитвите на Богородица, осияй нас грешните, Светлодарче, слава Тебе!

Translate