четвъртък, януари 20, 2022

Какво е клюката.....


 Архимандрит Павлос Пападопулус
Източник: Orthodox news agency

Имало едно време една жена, която отишла с покаяние да се изповяда при свещеник. Свещеникът я посрещнал добре, сложил епатрахила си и я подканил да започне с изповедта. Жената се борела. Свещеникът я убедил, че не трябва да се срамува и да си признае грешките, жената започнала да му разказва за думите, критиките и клюките, които е била казвала през целия си живот за хора, които ги познавала и не познавала.
Свещеникът я изслушал търпеливо. Когато всичко свършило, той прочел молитвата. Жената помислила, че всичко е свършило и може да си върви.
Но свещеникът ѝ казал,, Не бързай, когато се прибереш, вземи възглавницата и  се качи на покрива. Вземи един нож и разпори възглавницата на две. Направи това и наблюдавай какво ще се случи. Ела утре и ми го разкажи.
Жената се прибрала вкъщи и направила каквото и казал свещеника.
На следващия ден жената отново отишла при свещеника.
- Направих това което ми каза,отче.
Свещеникът я попитал :,, Какво забеляза, когато разкъса възглавницата?,, Жената без колебание отговорила:,, Щом започнах да късам възглавницата, перата започнаха да излизат, някои от тях бяха отнесени от вятъра и отидоха много далеч,,.
Свещеникът след това ѝ казал:,, Сега искам да се прибереш и да събереш всички пера,,!
Жената казала: Как да събера всички тези пера? Бог знае къде са отишли сега по въздуха. Това, което казваш, отче, е невъзможно да направя.
Свещеникът я погледнал в очите и спокойно и казал:,,Е, какво е клюката,,!!!
Жената била озадачена. Тя осъзнала, че въпреки че съжалява за казаното, думите ѝ все още нараняват хората и предизвикват скандал сред другите.

Translate